Ondernemers vragen gemeente te lobbyen voor verruiming regels

Ondernemers in de gemeente Duiven hebben de lokale overheid gevraagd om voor hen te lobbyen bij hogere overheden. Horecazaken willen hun terrassen weer kunnen openen, terwijl de grote winkelbedrijven meer klanten willen kunnen ontvangen. Burgemeester Huub Hieltjes heeft het pleidooi van de ondernemers op regionaal niveau ingebracht.

Enkele Duivense horecaondernemers aan het Remigiusplein voerden een paar weken geleden actie door hun terrassen symbolisch open te stellen. Het meubilair stond buiten, maar was afgezet met linten waardoor bezoekers er geen gebruik van konden maken.

Volgens burgemeester Hieltjes is de actie daardoor ‘netjes’ verlopen: “Ik heb er begrip voor dat onze ondernemers op gepaste wijze opkomen voor hun belangen. Voor hen is het een zware tijd, die al erg lang duurt.” De horeca zal nog langer moeten wachten, want het kabinet lijkt vooralsnog weinig te voelen voor versoepeling van de horecaregels.

Voor de grote winkels, met name op bedrijventerrein Nieuwgraaf, is er inmiddels wel enig soelaas. Sinds vorige week woensdag mogen ze twee bezoekers per vijftig vierkante meter winkeloppervlak toelaten. Dat was daarvoor maximaal twee bezoekers per verdieping. Hieltjes is het eens met deze verruiming: “Sommige winkels willen meer, maar ik snap de beperking heel goed. Winkelen moet nog steeds geen uitje zijn.”

De Duivense burgemeester deed eerder een beroep op de Makro om zich, uit solidariteit met andere winkels, te beperken tot het verkopen van alleen ‘essentiële’ producten. In eerste instantie gaf de Makro gehoor aan die oproep, maar inmiddels zijn alle afdelingen weer geopend.

Hieltjes wijst erop dat de Makro een groothandel is, die alleen pashouders toelaat en via de winkelwagentjes het aantal klanten dat tegelijk binnen is beperkt. Maar erg streng worden de pasjes niet gecontroleerd, klanten hoeven zich bijvoorbeeld niet te legitimeren.

Hieltjes: “Als er regels zijn, zijn er ook altijd grensgevallen. Ik begrijp dat horecaondernemers het oneerlijk vinden dat hun terrassen dicht moeten blijven, terwijl er wel groepen mensen zitten op het grasveld ernaast. Maar laten we onze zegeningen tellen. Langzaam wordt er weer wat mogelijk.”

Meer besmettingen
De burgemeester herhaalt zijn oproep aan inwoners en ondernemers om zich aan de coronaregels te houden. Ook in de gemeente Duiven neemt het aantal besmettingen toe, mede omdat meer kinderen worden getest. Het aantal besmette 80-plussers neemt door de hogere vaccinatiegraad af.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden