<p>V.l.n.r.: Niek Schultink, Anoeshka van der Niet, Karina van der Kolk en Hans den Engelsen proosten op het behoud van hun Michelin-ster.</p>

V.l.n.r.: Niek Schultink, Anoeshka van der Niet, Karina van der Kolk en Hans den Engelsen proosten op het behoud van hun Michelin-ster.

Michelin-sterren: een Duivense feestje

Restaurant ‘t Raedthuys in Duiven blijft een Michelin-sterrenrestaurant. Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum, met aan het roer de uit Loo afkomstige chef-kok Tonny Berentsen, behoudt z’n ster voor het vijftigste achtereenvolgende jaar. En Restaurant Het Koetshuis in Bennekom behoudt z’n ster ondanks een wisseling van de wacht vorig jaar. Tom Lamers, ook uit Loo, werd daar in mei de nieuwe chef-kok.

Helemaal terecht dus de kop boven dit artikel: de jaarlijkse uitreiking van de Michelin-sterren was weer een (gemeente) Duivens feestje. We kunnen het zelfs nog breder trekken. Er zijn namelijk nóg twee Michelin-sterrenrestaurants, waarbij de chef achter de potten en pannen een voormalig inwoner is van Duiven: De Moerbei in Warmond en ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht.

Tonny Berentsen: “Bij De Moerbei is Hans de Bont chef-kok. Hans komt net als ik uit Loo. En bij ’t Amsterdammertje André Gerrits uit Duiven. Ik heb ze allebei als souschef gehad. Net als Tom Lamers, die nu dus de eindverantwoordelijkheid heeft bij Het Koetshuis. Tom is nog een neefje van me ook.”

Om het compleet te maken: ook Zalencentrum Berentsen in Loo wordt gerund door een lid van de culinaire familie Berentsen: Wout. Het zalencentrum heeft weliswaar geen Michelin-ster, maar mag culinair niet worden onderschat. Wout Berentsen zei daar eerder over: “Een Michelin-ster is niet ons doel. Wij zijn een ander soort bedrijf.”

Terug naar ‘t Raedthuys, het restaurant van Hans den Engelsen en Karina van der Kolk. In 2013 verwierven ze hun ster, die nu voor de achtste keer is toegekend. Ieder jaar weer was het spannend. Hans: “Bij Michelin is niets vanzelfsprekend. Je moet die ster iedere keer weer waarmaken. Maar het is gelukt en dat maakt ons blij.” Blij zijn ook Tonny Berentsen en Tom Lamers. Tom: “Na een chef-wissel kijkt Michelin extra kritisch. Daarom is het fantastisch dat we met Het Koetshuis de ster hebben behouden.”

Autoriteit op het gebied van lekker eten
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren. Deze gelden als belangrijke waardebepaling voor gastronomische kwaliteit. Michelinster wordt als autoriteit beschouwd op het gebied van lekker eten. Het symbool dat wordt gebruikt, wordt weliswaar een ster genoemd, maar lijkt meer op een zesbladige bloem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden