<p>Marjolein Berendsen: "Het holisme is echt in opkomst. Er zijn zelfs al holistische huisartsen."</p>

Marjolein Berendsen: "Het holisme is echt in opkomst. Er zijn zelfs al holistische huisartsen."

Kiezen voor de ‘beste versie van jezelf’

‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’. Dat is titel van een boek dat is geschreven door Marjolein Berendsen (38) uit Westervoort. Nu niet afhaken omdat het woord ‘holistisch’ valt. Volgens Marjolein is het boek ‘allesbehalve zweverig’.

Belangrijke gebeurtenissen doen vaak veel met mensen. Zo ook met Marjolein Berendsen. Een jaar of vijftien geleden kreeg ze een ernstig auto-ongeluk. Het viel samen met een periode in haar leven dat ze zich afvroeg of ze op de ingeslagen weg verder wilde. Een drukke baan in het bedrijfsleven die haar dwong van target naar target te rennen. Het was Marjoleins revalidatiearts die het laatste zetje gaf. “Hij vroeg me: waar ligt je hart? Het antwoord was niet zo moeilijk: bij mensen. Eenmaal hersteld heb ik mijn baan eraan gegeven.”

Marjolein Berendsen verdiepte zich in het holisme (een levensvisie die er vanuit gaat dat alles en iedereen met elkaar is verbonden) en richtte ZoMa Opleidingen op. Het bedrijf biedt onder meer opleidingen aan tot holistisch therapeut en Reiki-cursussen. Marjolein maakte van ZoMa een succes. Naast de vestiging in Westervoort is er tegenwoordig ook een in Voorburg, en er zijn trainers en administratief medewerkers in dienst. Gemiddeld worden ongeveer duizend cursisten per jaar opgeleid.

Het boek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ (dat bestaat uit een handboek en een werkboek) is voor Marjolein Berendsen een volgende stap. Ze hoopt er heel veel mensen mee te bereiken. Omdat ze iedereen de ‘beste versie van zichzelf’ gunt. Marjolein: “Als je fysieke klachten heb ga je naar de fysiotherapeut. Simpel. Maar wat doe je als je gespannen bent en stress ervaart? Dan kan het holisme je helpen. Er zijn vijf holistische niveaus. Als je die met elkaar in balans brengt, maak je jezelf als mens tot één geheel. Hoe je dat doet heb ik beschreven in mijn boek.”

Een boek dat dus niet ‘zweverig’ is, maar ‘praktisch en toegankelijk’. Marjolein legt erin uit wat holisme betekent en hoe iedereen het kan inzetten op een manier die voor hem of haar werkt. Het werkboek staat vol opdrachten, oefeningen en visualisaties, en kopers krijgen nog eens vijftig ingesproken meditaties cadeau. Het boek is ook geschikt voor mensen die nog geen enkele ervaring hebben met holisme of spiritualiteit in het algemeen.

Marjolein: “Ik draag de holistische visie met graagte uit. Het holisme is echt in opkomst. Er zijn zelfs al holistische huisartsen. Mijn boek is er voor iedereen die een gelukkig, gezond en liefdevol leven wil leiden, in verbinding met zichzelf en met alles om ons heen. Iedereen kan het leven leiden zoals dat bedoeld is: het mooiste leven.”

Omdat boekpresentaties in deze coronatijd niet mogelijk zijn, houdt Marjolein Berendsen gratis online presentatie-events. Er zitten er nog twee in de planning: op 2 april en 17 april. Kijk voor informatie en aanmelding op www.zoma-opleidingen.nl. ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ verschijnt op 3 mei, de Internationale Dag van de Empathie. Bestellen van het boek is al mogelijk via de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden