Duiven: brandweer wordt fors duurder

De gemeente Duiven is vanaf volgend jaar fors meer geld kwijt aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), waaronder onder meer de brandweer valt. De ‘schade’ kan oplopen tot zo’n vier ton in 2026. Duiven vindt dat de VGGM moet bezuinigen. Westervoort gaat circa twee ton minder betalen.

De grootste boosdoener voor Duiven is de brandweer. De verdeling van de brandweerkosten over de vijftien gemeenten die deelnemen aan de VGGM dateert uit 2014, toen besloten werd tot regionalisering van de brandweer. Er werd uitgegaan van het bedrag dat Duiven op dat moment uitgaf aan de lokale brandweer, maar dat staat in geen verhouding tot het daadwerkelijke aandeel van Duiven in de brandweerkosten van de VGGM. Duiven is een dure gemeente door onder andere de uitgestrekte bedrijventerreinen.

Grote verschillen
Volgens het VGGM-bestuur is het niet langer houdbaar dat er grote verschillen zijn tussen de bedragen die gemeenten per inwoner kwijt zijn aan de VGGM.

Andere verdeelsleutel
Daarom is gekozen voor een andere verdeelsleutel, die in twee derde van de veiligheidsregio’s in Nederland wordt gehanteerd. De brandweer is niet de enige veroorzaker van de hogere kosten. Ook andere kostenstijgingen bij de VGGM leveren aanzienlijke nadelen op voor Duiven. Voor gemeenten die meer moeten betalen, is een overgangsregeling bedacht. Daardoor begint Duiven volgend jaar met een verhoging van 125.000 euro. dit bedrag loopt op naar circa vier ton in 2026. Tot de gemeenten die profiteren van de andere verdeling behoort Westervoort, dat straks zo’n twee ton minder gaat betalen.

Niet verzetten
Hoewel Duiven eind vorig jaar miljoenen moest bezuinigen, heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voorgesteld om zich niet te verzetten tegen de nieuwe verdeelsleutel. Volgens het college van B en W is deze begrijpelijk. Wel vindt het college dat de VGGM op zoek moet naar bezuinigingsmogelijkheden. Dat is in lijn met eerdere uitspraken van de gemeenteraad, die in 2019 al een motie aannam waarin het college werd opgeroepen om bezuinigingen te onderzoeken bij de ‘verbonden partijen’, zoals het VGGM. Het college is nu van mening dat het mogelijk is om een aantal VGGM-activiteiten ‘beperkter en/of efficiënter’ uit te voeren. Dat wordt al onderzocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden