<p>Frank Futselaar in training tijdens zijn trainingskamp eerder dit jaar in Kenia.</p>

Frank Futselaar in training tijdens zijn trainingskamp eerder dit jaar in Kenia.

(Foto: Enock Kiprop)

Futselaar moet het zondag laten zien

En weer nadert er voor Frank Futselaar een ‘dag van de waarheid’. In Siena loopt hij zondag een wedstrijdmarathon. Het moet in de Italiaanse stad sneller dan op 6 december in Valencia. Daar liep de Westervoortse hardloper 2.11.30, precies de limiet voor de Olympische Spelen. Het probleem is alleen dat andere jongens al sneller liepen.

Siena? Frank Futselaar zou op 11 april toch in Hamburg lopen? Dat was inderdaad de bedoeling, maar door die marathon ging vorige week een streep. De lokale overheid gaf geen toestemming, omdat er een stijging is van het aantal coronabesmettingen in de regio. Voorlopig is de marathon in Hamburg een week doorgeschoven naar zondag 18 april.

Frank Futselaar en zijn management echter schakelden na het horen van het uitstel razendsnel over op ‘plan B’. Frank: “Ik kon er nog tussenkomen in Siena en dat hebben we gedaan. Er is een alternatief komende zondag, de dag waarop ik me maandenlang heb gericht, en dan ga ik niet zitten wachten op een marathon op 18 april in Hamburg, die die dag misschien ook niet doorgaat.”

Zondag in Siena treft Frank Futselaar in ieder geval één concurrent: Khalid Choukoud. Deze Nederlandse atleet van Marokkaanse komaf heeft nog geen tijd staan in deze OS-kwalificatieperiode. De snelste tijd van Frank Futselaar op dit moment is 2.11.30. De Westervoorter mikt in Siena op 2.09.59.

Er zijn meer kapers op de kust. Eén van de drie marathonatleten die Nederland deze zomer naar de Olympische Spelen in Japan mag afvaardigen, staat al min of meer vast: Abdi Nageeye, de Nederlands recordhouder met 2.06.17. Een tijd die voor de verzamelde concurrentie onhaalbaar lijkt. Een grote tegenstrever van Frank Futselaar is ook Bart van Nunen. Hij liep in Valencia in december 2.10.16. Van Nunen laat het daarbij. Hij heeft besloten geen marathon meer te lopen en hoopt dat de tijd die hij heeft staan snel genoeg is.

Dan zijn er nóg drie kandidaten: Björn Koreman, Mohamed Ali en Roy Hoornweg. Alle drie zouden ze zondag ook in Hamburg lopen, maar die wedstrijd gaat dus niet door. De nieuwe plannen van het drietal zijn nog niet bekend. Op de valreep is er nog een concurrent bij gekomen: Michel Butter. De 35-jarige atleet was gestopt, maar kondigde onlangs aan toch een limietpoging te willen doen. Ook hij richtte zich op ‘Hamburg’ en moet nu dus uitkijken naar een alternatief.

De rentree van Butter komt voor Frank Futselaar niet als een verrassing. “We hebben af en toe contact. Zo wist ik dat hij weer lekker aan het trainen is. Met Michel heb ik er een concurrent bij, maar daar lig ik niet wakker van. Het is mooi om te proberen ook hem te verslaan.”

De marathon van Siena wordt zondag gehouden op het terrein van het vliegveld van de stad, dat speciaal voor deze gelegenheid opnieuw is geasfalteerd. De start is al om half acht ‘s ochtends. Frank Futselaar vliegt vrijdag naar Italië. Hij wordt vergezeld door zijn trainer Titus Fierkens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden