<p>De beginfase van de race in Siena toen het nog goed ging. In een grote groep maakt Frank Futselaar zijn kilometers.</p>

De beginfase van de race in Siena toen het nog goed ging. In een grote groep maakt Frank Futselaar zijn kilometers.

(Foto: Daan van de Berg)

Frank Futselaar weet niet van opgeven

Wat een teleurstelling afgelopen zondag 11 april bij Frank Futselaar. In Siena in Italië, waar hij onder de 2.10 op de marathon had willen lopen, moest hij na ruim dertig kilometer uitstappen met een kuitblessure. Maar de Westervoortse atleet weet niet van opgeven.

Begin juni beslissen NOC*NSF en de Atletiekunie welke drie marathonlopers mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Japan deze zomer. “Dat betekent dat ik tot eind mei de tijd heb”, is de logische redenatie van Frank Futselaar (29), die in Siena voor de vijfde keer in zijn carrière aan de start stond van een marathon. Drie keer liep hij de wedstrijd uit.

Concurrent Khalid Choukoud liep 2.09.55 zondag. Precies de tijd die Frank Futselaar voor ogen had. Tot 25 kilometer ging het ook prima. Hij zat in een groepje van vier lopers met ook Choukoud, dat op schema liep voor de gewenste eindtijd. Maar toen sloeg het noodlot toe. Frank voelde iets in zijn kuit en het ging niet meer weg. Twintig minuten later en een kleine zeven kilometer verder stapte hij teleurgesteld uit.

Frank: “Ik geef de schuld aan de kou en regen. Blijkbaar kunnen mijn spieren daar niet tegen. In Londen in oktober vorig jaar moest ik onder vergelijkbare omstandigheden ook geblesseerd stoppen.”

Frank Futselaar gaat niet zover dat hij zegt het jammer te vinden voor Siena te hebben gekozen. “Daar had ik goede redenen voor. Zelfs tijdens de race is twijfel over de keuze niet in me opgekomen. Achteraf is het altijd makkelijk. Ik kon niet weten dat het weer in Siena slechter zou zijn dan verwacht en dat het er voor zondag in Enschede behoorlijk goed uitziet.”

Hij ziet nog mogelijkheden. Niet voor de Enschedese marathon van zondag, die komt waarschijnlijk te vroeg. Een geluk is dat de opgelopen kuitblessure niet heel ernstig lijkt. Frank: “Ik ben op tijd gestopt en heb de boel niet helemaal kapot gelopen. Ik kan snel zijn hersteld en dan zijn er vó?ór juni nog genoeg marathons. De komende dagen ga ik in overleg met mijn trainer Titus Fierkens kijken wat mogelijk is en wat verstandig is.”

In de wetenschap dat de concurrentie groot is. Zeker nu Khalid Choukoud zich zondag liet zien met een tijd van 2.09.55. Daarmee is hij sneller dan Frank Futselaar (snelste tijd tot dusver 2.11.30, precies de limiet voor de Spelen), Bart van Nunen (2.10.16) en Björn Koreman (2.11.07). Van Nunen loopt waarschijnlijk geen marathon meer en gokt erop dat de tijd die hij heeft staan goed genoeg is. Koreman heeft vanwege een blessure afgezegd voor de marathon van zondag in Enschede, maar gaat er zeker nog een lopen.

In de race zijn ook nog Mohamed Ali, Roy Hoornweg en Michel Butter. Zij hebben nog niet aan de limiet voldaan, maar lopen zondag alle drie in Enschede. Frank: “Na zondag weten we weer wat meer.”

Nederland mag drie marathonatleten inschrijven voor de Spelen. De eerste plek is vergeven aan Nederlands recordhouder Abdi Nageeye (2.06.17). De anderen strijden om het tweede en derde startbewijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden