<p>Leonie Warris (midden) reikt 'Helden van de Zorg’-zakjes uit aan Helga Hartsteen (l) en Marian te Braak (r), zorggezellen van Thuvine.</p>

Leonie Warris (midden) reikt 'Helden van de Zorg’-zakjes uit aan Helga Hartsteen (l) en Marian te Braak (r), zorggezellen van Thuvine.

Paasattentie voor alle zorghelden

Ieder jaar met Kerst en Pasen zet basisschool IKC De Wiekslag in Duiven een actie op touw waarmee aandacht wordt gegeven aan oudere mensen in de gemeente. Dit keer met Pasen werd de aandacht iets verschoven. Van ouderen naar zorgmedewerkers. Omdat het thema was ‘Helden’, werden het zo de ‘Helden van de Zorg’.

Leerlingen van alle groepen werkten mee. Ze maakten prachtige kaarten met kleurrijke en liefdevolle tekeningen en teksten. Liefst 396 in totaal. “Ik heb heel veel harten voorbij zien komen”, glimlacht Leonie Warris, eventmanager en schoolopleider bij De Wiekslag.

De kaarten gingen vergezeld van een zakje met daarop de tekst: ‘Elke daad telt – jij bent mijn held’. In het zakje, gemaakt door leerkrachten en ouders, ook een Hero-jammetje. Het presentje werd door Leonie afgegeven bij alle zorginstellingen in Duiven: Thuvine, Liemerije, SG Thuiszorg, STMG Duiven, Sensire Duiven, Buurtzorg en Buurtzorg 2 Duiven, Home Instead Thuisservice Liemers en KING Thuiszorg locatie Duiven.

Anders dan anders was dat Leonie Warris alleen op pad ging op de paasattenties te bezorgen. Geen kinderen dit keer, uiteraard vanwege corona. Leonie: “Jammer dat het zo moest, maar dat kan nu even niet anders. Ik was wel verrast door sommige reacties. Veel afdelingsleiders werden zelfs emotioneel. Ze vonden het fijn en bijzonder dat schoolkinderen voor hen al die moeite hadden gedaan. Op school heb ik dat ook teruggekoppeld naar de leerkrachten en die weer naar de kinderen. We zetten de acties op om de leerlingen bewust te maken van de maatschappij waarin we leven. Dan is het leuk voor ze om te horen dat alle moeite wordt gewaardeerd.”

Zoals geschreven werd de actie deze Pasen iets anders dan anders ingestoken. Gaat de aandacht normaal uit naar ouderen in Duiven, dit keer dus naar de zorgmedewerkers. Leonie legt uit. “Bij Thuvine en Liemerije komen we normaal gesproken twee keer per jaar om met een attentie even aandacht te geven aan de oudere bewoners. Omdat het thema van onze paasactie dit jaar was ‘Helden’, kwamen we niet uit bij de bewoners, maar bij de mensen die bij zorginstellingen werken en de ouderen verzorgen. Mensen op wie door corona al meer dan een jaar een extra zwaar beroep wordt gedaan. We hebben het ook breder getrokken dit keer. Niet alleen Thuvine en Liemerije, maar alle instanties in Duiven die zorg leveren. We kwamen tot de ontdekking dat dat er nogal wat zijn. Voor ons zijn alle mensen die er werken ‘Helden van de Zorg’.”

De leerlingen van De Wiekslag kregen tijdens de paaslunch zelf ook twee Hero-jammetjes. Eén voor zichzelf met daarop een sticker met ‘Jij bent een held’, en een jam-cupje om weg te geven aan een ‘held’ in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld hun moeder of opa, de buurvrouw die altijd helpt of een zieke meneer om de hoek. Leonie: “Een klein gebaar, maar daarom niet minder waardevol. Omzien naar elkaar is altijd goed.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden