<p>Vlnr: Rik Bakker, Joris Meeuwsen en Jeroen Venema van Coop Duiven.</p>

Vlnr: Rik Bakker, Joris Meeuwsen en Jeroen Venema van Coop Duiven.

(Foto: Rene Nijhuis)

Finalist Vitesse verbindt stad en streek

Komende zondag speelt Vitesse voor de tweede keer in vier jaar tijd de KNVB-bekerfinale in stadion De Kuip in Rotterdam (aanvang 18.00 uur). Op 30 april 2017 won de Arnhemse profclub met 2-0 van AZ en behaalde daarmee het grootste succes in haar bijna 130-jarig bestaan. Zondag is Ajax de tegenstander. Die club lijkt een maatje te groot, maar daar gaan de echte supporters natuurlijk niet in mee. ‘Het blijft voetbal…’. Ook in Duiven en Westervoort loopt de koorts op.

“Ajax mist de geblesseerde Daley Blind en ze spelen donderdag (morgen, red.) nog de returnwedstrijd voor de Europa League tegen AS Roma. Een wedstrijd die in de benen gaat zitten, net als het gereis op en neer naar Rome. Vitesse begint juist uitgerust aan de finale. Ik heb er wel vertrouwen in. 2-1, denk ik.”

De woorden zijn van Rik Bakker (63) uit Duiven. Een supporter die de actie ‘De hele stad geel-zwart’ van een fanatiek supportersgroepje uit Arnhem ondersteunt. Wat Rik betreft niet alleen de hele stad, maar ook Duiven en Westervoort. Als bespeler van Indiaans-Amerikaanse fluiten heeft hij ook een speciale clip gemaakt. Genaamd ‘El Condor Vitass’, te beluisteren via YouTube.

Nieuw-Monnikenhuize
Rik Bakker heeft nog mooie herinneringen aan stadion Nieuw-Monnikenhuize aan de Rosendaalseweg in Arnhem, van 1950 tot 1998 de thuishaven van Vitesse (in maart 1998 verhuisde de club naar het Gelredome in Arnhem-Zuid). Rik: “Ik heb daar nog op de jongenstribune gestaan achter het doel. Een kaartje kostte een gulden. Op Monnikenhuize heb ik ook Ajax met Johan Cruijff zien spelen. Prachtige herinneringen.”

Er was zelfs een tijd dat Rik alle thuis- én uitwedstrijden van Vitesse bezocht. Zoveel tijd steekt hij er tegenwoordig niet meer in. Wel volgt hij de club online, via de krant en televisie, en sporadisch bezoekt hij een wedstrijd in het Gelredome. Een Vitesse-droom heeft hij nog wel: spelen op zijn fluit op de middenstip van het Gelredome samen met drummer en oud-speler Glenn Helder. Rik: “Ik heb daar contact over met Vitesse, maar ze houden de boot nog een beetje af.”

‘Vak 112’
Over de actie ‘De hele stad geel-zwart’ houdt Rik Bakker contact met Joris Meeuwsen uit Arnhem. Joris is samen met vier vrienden de initiatiefnemer. Het vijftal bezoekt al meer dan dertig jaar wedstrijden van Vitesse, ook Europese uitduels. In Gelredome hebben ze hun vaste stek op de Zuid-tribune, waar ze bekendheid genieten als de mannen van ‘Vak 112’. De actie in de aanloop naar de bekerfinale is een herhaling van de actie die ze vier jaar geleden opzetten, alleen dan nog een slagje groter.

Joris Meeuwsen: “Toen hebben we 8000 posters laten drukken, dit keer 10.000. Maar met aanvullende bestellingen zitten we nu al op 25.000. De verspreiding loopt via tientallen winkels in Arnhem en omgeving, vooral winkels van Coop en Primera. We hebben ook 2500 vlaggen laten maken. Daar vragen we 5 euro voor om uit de kosten te komen. Het loopt als een speer. Bij de John Frost-brug in Arnhem hangt ook nog een groot billboard en bij het gemeentehuis een spandoek.”

Verbinding
Wat Joris Meeuwsen en consorten vooral verheugd, is de saamhorigheid. Joris: “Wij hebben het initiatief genomen, maar je merkt aan alles en iedereen dat de actie breed wordt gedragen. Vitesse zorgt voor ondersteuning, de supportersvereniging, de gemeente, eigenlijk heel Arnhem en zelfs de regio. De verbinding die zo wordt gemaakt is mooi. Vitesse is van ons allemaal.”

Kom ook bij Joris niet aan met de opmerking dat Vitesse zondag kansloos is tegen Ajax. “De spirit is goed. Als ik de scherpte zie bij jongens als Pasveer, Tronstad en Rasmussen, dan belooft dat veel goeds. Schrijf maar op: we winnen-em in de verlenging.”

Nog eens even kijken naar de streek en wat rondbellen. Bijvoorbeeld met de ondernemers Wilfred van Maanen, Michele Cotugno en Alphons Rietbergen. Allemaal fanatieke supporters van Vitesse. Alphons Rietbergen van Bosman Rietbergen Makelaars zegt vol vertrouwen uit te kijken naar de finale. “Het elftal staat goed, ondanks het teleurstellende gelijke spel tegen ADO Den Haag. Het moet kunnen en we hebben ook gewoon weer zin om Europa in te gaan.”

Ricky van Wolfswinkel
Aan vier jaar geleden bewaren Alphons, zijn dochter Charlotte en zoon Bob goede herinneringen. Ze waren erbij toen Vitesse in Rotterdam AZ klopte, en wonnen zelfs een reisje naar Basel in Zwitserland. Alphons: “Beide doelpunten in de finale werden gemaakt door Ricky van Wolfswinkel. Hij werd later dat jaar getransfereerd naar FC Basel. Zo kwam dat reisje tot stand.”

Wilfred van Maanen van Wima FreshFood is ook al sinds zijn jeugd Vitesse-supporter. Hij komt nog steeds regelmatig bij de club en heeft er goede contacten met de commerciële afdeling. In december nog werkte hij mee aan een pakkettenactie en nu heeft hij in de aanloop naar de finale een speciaal snoeppotje en een ‘Vitesse bekerfinale appelsap’ geproduceerd. De hakhoning in het snoeppotje is geel-zwart gekleurd en van ieder verkocht potje gaat 50 cent naar de supportersvereniging van de club.

Wilfred acht Vitesse zeker niet kansloos. “Tuurlijk, Ajax is favoriet. Maar dat was AZ vier jaar geleden ook en AZ speelde misschien ook wel beter. Toch won Vitesse. Dat is voetbal en zo kan het nu weer gaan.”

Diehard supporter
Tot slot Michele Cotugno, ook zo’n diehard supporter. Met zijn opa zat hij al op de tribune op Nieuw-Monnikenhuize. Tegenwoordig koopt hij ieder seizoen via zijn bedrijf Dak- en Bouwmanagement Duiven een aantal seizoenkaarten op de Oost-tribune (‘In het midden, prachtige plaatsen’). Daar zit hij iedere wedstrijd met familieleden en vrienden (nu even niet uiteraard vanwege corona). Een middagje- of avondje-uit met alles erop en eraan.

Michele: “Na afloop drinken we altijd nog een biertje in het supportershome. Als je tegen moeders zegt dat je naar het café gaat wordt ze boos, maar over een biertje drinken bij het voetbal doet niemand moeilijk. Nee, ik zit niet meer, zoals vroeger, in zak en as als we hebben verloren. Maar het biertje smaakt wel veel beter als we de punten hebben gepakt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden