Dit jaar begin bouw twaalf woningen aan Weidekervel

De kans is groot dat in het najaar op de locatie Weidekervel in Duiven-Zuid wordt begonnen met de bouw van twaalf huurwoningen in de sociale sector. Nadat in oktober 2020 het bestemmingsplan werd goedgekeurd, zijn nu ook de laatste financiële plooien gladgestreken.

De woningen komen op de plek waar voorheen kinderopvang De Kangoeroe was gevestigd. Sinds de sloop van dat gebouw ligt het terrein braak. De woningen worden gebouwd in opdracht van woningcorporatie Vivare en zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. Het worden zogeheten ‘grondgebonden’ woningen, wat betekent dat de voordeur op de begane grond is.

Gemeente past bij
Vivare heeft inmiddels een aannemer gevonden. Dat is Plegt-Vos uit Hengelo, die het hoogst scoorde op ruimtelijke kwaliteit, circulariteit en duurzaamheid. Vivare heeft ook een financieel plan gemaakt. Dat eindigt vooralsnog met een tekort van 36.000 euro.

De gemeente gaat dat bedrag bijpassen uit het Fonds Betaalbare Woningbouw. Daarin zit geld dat particulieren betalen als ze in Duiven een huis bouwen (10.000 euro per woning). Het tekort kan lager uitvallen als het Rijk een aangevraagde subsidie voor het gebruik van extra milieuvriendelijke materialen toekent. Mogelijk hoeft dan helemaal geen beroep op het fonds te worden gedaan. Het college van burgemeester en wethouders acht de subsidieaanvraag ‘zeer kansrijk’.

Formaliteit
De gemeenteraad neemt volgende week dinsdag het definitieve besluit over de woningbouw aan de Weidekervel, maar dat is een formaliteit. Alle raadsfracties beloofden vorige week tijdens een politieke avond al om in te stemmen. Dat was geen verrassing, want de gemeenteraad drong in 2018 al aan op spoed. Bovendien is het tekort de helft van wat afgelopen oktober werd verwacht.

CDA-fractievoorzitter Hans Stam zei te hopen dat de Weidekervel de toon zet voor andere ‘inbreidingslocaties’ met sociale woningbouw in de gemeente Duiven. Dat de gemeente slechts 3000 euro per woning hoeft bij te leggen, doet hem hopen “dat we met de tonnen in het fonds nog veel tientallen, en misschien wel honderd tot honderdvijftig woningen, kunnen bouwen.” Stam wees er ook op dat omwonenden geen enkele zienswijze hebben ingediend. “Ook dat geeft de burger moed”, aldus de CDA’er.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden