Biezenkampen: uitstel is nog geen afstel

Omwonenden van de Biezenkampen kunnen opgelucht ademhalen: een nieuwe wijk aan de zuidrand van Duiven is weer een stukje verder weg. Maar of uitstel ook afstel wordt, is de vraag. Het college van B en W houdt de mogelijkheid van bebouwing op een later moment nadrukkelijk open.

De Biezenkampen kwam vorig jaar in beeld als bouwlocatie voor enkele honderden woningen. Het gebied heeft als voordeel dat bij de aanleg van Duiven-Zuid al rekening is gehouden met het later ‘aansnijden’ van de agrarische grond tussen de wijk en de Molenstraat in Groessen (de straten kunnen zo doorgetrokken worden). Belangrijker is dat de gemeente zelf eigenaar kan worden van de grond en dan de regie in eigen handen heeft. In Ploen-Noord en Plakse Weide is de gemeente afhankelijk van projectontwikkelaars. Daarom werd de Biezenkampen gebombardeerd tot ‘voorkeurslocatie’.

Verbijsterd
Omwonenden waren verbijsterd. Zij vinden dat de gemeente hen in het verleden vrij uitzicht over de weilanden richting Groessen heeft beloofd. Bovendien gaat het volgens hen om één van de weinige oude cultuurlandschappen in Duiven en moet dat juist beschermd worden. Het verzet van de omwonenden - ze zamelden onder andere zeshonderd handtekeningen in - had eind januari resultaat: een raadsmeerderheid gaf B en W opdracht met de ontwikkelaars in overleg te gaan om zo een eerlijke vergelijking tussen de drie locaties mogelijk te maken. Dit pakt eveneens gunstig uit voor de omwonenden. Het college stelt namelijk voor verder te gaan met de ontwikkelaars van de Ploen-Noord en de Plakse Weide en de Biezenkampen aan te kopen als reservelocatie.

Twee slagen, niet de oorlog
Dat betekent dat de omwonenden twee slagen hebben gewonnen, maar nog niet de oorlog. Want ook als reservelocatie moet de gemeente bijna 3,4 miljoen euro betalen voor de Biezenkampen. Het college noemt dat een fors bedrag, maar wel een “proportionele investering in relatie tot de voordelen die dit oplevert”. Zoals een sterkere positie in de onderhandelingen met beide ontwikkelaars. De gemeente kan dan altijd terugvallen op de Biezenkampen, ook als de Ploen-Noord of Plakse Weide toch nog afvalt. Daarnaast gaat het college ervan uit dat het gebied later alsnog nodig is voor woningbouw. Indien niet vóór 1 juli tot aankoop wordt besloten, hoeft de huidige eigenaar het niet meer aan de gemeente te verkopen en komt het waarschijnlijk in handen van een projectontwikkelaar. De gemeenteraad bepaalt of de Biezenkamp als reservelocatie wordt aangekocht. Dat is een besluit met behoorlijke financiële consequenties, want zonder concreet plan voor woningbouw moet meteen 1,5 miljoen euro afgeboekt worden. Volgens het college hoeft dit geen probleem te zijn. Maar de omwonenden lopen het risico dat de gemeente dit bedrag in een later stadium toch wil terugverdienen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden