<p>Kinderburgemeester Lars Evers: 'Als ik de speciale keten omdoe, voel ik me echt een soort burgemeester.'</p>

Kinderburgemeester Lars Evers: 'Als ik de speciale keten omdoe, voel ik me echt een soort burgemeester.'

Activiteiten Koningsdag en in meivakantie

Sinds december vorig jaar heeft de gemeente Duiven een kinderburgemeester: Lars Evers. De tienjarige leerling van Montessori IKC De Groene Ring wordt regelmatig bij zaken betrokken. Met Koningsdag en de meivakantie in aantocht (voor de meeste scholen twee weken!), presenteren Lars en de gemeente Duiven meerdere activiteiten. Omdat ze vinden dat kinderen ‘lekker bezig moeten blijven’.

Huub Hieltjes nam vorig jaar het initiatief voor het benoemen van een kinderburgemeester. De gedachte erachter is dat met een kinderburgemeester meer kinderen kunnen worden betrokken bij wat er leeft in de lokale samenleving. Bij de installatie van Lars zei Huub Hieltjes al dat de kinderburgemeester in de gelegenheid gesteld zou worden plannen uit te voeren. Dat blijkt nu in de praktijk. Voor Koningsdag en de meivakantie zijn leuke initiateven genomen.

Huub Hieltjes: “Ik hoef niemand te vertellen dat corona heel vervelend is en dat het ons allemaal enorm beperkt. Met twee weken meivakantie in het vooruitzicht wilde Lars activiteiten opzetten, en ik heb gelijk gezegd dat hij op mijn steun kan rekenen. Het programma ziet er leuk uit en bevat voor ieder wat wils. Ik vind het ook goed om samen met hem dingen te doen, zoals het leggen van een krans bij de Dodenherdenking op 4 mei.”

Lars Evers is een jongen die het kinderburgemeesterschap past. Goed van de tongriem gesneden en breed geïnteresseerd. Zelf geniet hij ook van zijn functie. “Ik ben natuurlijk gewoon Lars, maar als ik de speciale keten die voor me is gemaakt omdoe, voel ik me echt een soort burgemeester. Het is leuk dat meneer Hieltjes en anderen me helpen om er iets van te maken.” Het is wel duidelijk: kinderburgemeester Lars Evers groeit in zijn rol.

Programma
Wat hebben Lars Evers en de gemeente Duiven allemaal bedacht voor Koningsdag en de meivakantie. Hieronder zetten we het op een rij.

- Vlak voor het begin van de meivakantie, op vrijdag 23 april, zijn de traditionele Koningsspelen, een jaarlijkse sportdag voor kinderen. Vanwege corona geven alle scholen daar dit jaar op hun eigen manier invulling aan. Lars neemt vooraf met het BOSS-team het ‘zij aan zij’-dansje op van Kinderen voor Kinderen. Te zien op Facebook (Boss Duiven).

- Een fiets-versierwedstrijd. Dat spreekt voor zich. Een foto van je versierde fiets kun je mailen naar boss@duiven.nl of plaatsen op de Facebook-pagina van kinderburgemeester Lars of burgemeester Huub Hieltjes. Lars bepaalt op Koningsdag wie de winnaar is en reikt aan de winnaar een prijs uit op 28 april.

- Een oranje-taartenbakwedstrijd. Ook hierop is nauwelijks een toelichting nodig. Bak een mooie taart, maak een foto, stuur de foto door en win misschien wel een prijs. Lars heeft zijn moeder al ingeschakeld voor hulp bij het bakken!

- Een dezer dagen presenteert Lars in de bibliotheek zijn hoogstpersoonlijke boeken top-10. Zijn nummer één wil hij vast verklappen: ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’. Een goed idee voor de meivakantie: lees een boek!

- Of loop met een groepje de vierdaagse. Lars deed het al met zijn voetbalteam. Hoe de ‘home edition 2021’ in zijn werk gaat, lees je op: www.avond4daagse.nl.

- Op 4 mei, Dodenherdenking, leggen de burgemeesters Huub Hieltjes en Lars Evers ’s ochtends een krans bij het herdenkingsmonument aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat in Duiven. Beelden daarvan, ook van de toespraken, worden in de loop van de dag online gezet.

- Bevrijdingsdag 5 mei viert Lars met het maken van een ‘vrijheidssoep’. Met wortels, pompen, tomaten, uien en nog veel meer. Chef-kok en kookboekschrijfster Yvette van Boven maakt de officiële vrijheidssoep van 2021. Kijk hoe zij dat doet op www.vrijheidssoep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden