<p>Artist’s impression van de vierde fase van het centrumplan.</p>

Artist’s impression van de vierde fase van het centrumplan.

Akkoord over seniorenappartementen

De gemeente Duiven en Woonzorg Nederland hebben een intentieovereenkomst gesloten over de realisering van veertig socialehuurwoningen voor senioren in een nieuw gebouw in het centrum. Het pand komt op het grasveld aan het Remigiusplein. Het betreft de vierde fase van het centrumplan. De planning is dat de bouw in 2022 van start gaat.

In het oorspronkelijke centrumplan zou de vierde fase bestaan uit een pand met winkels en horeca op de begane grond en erboven drie verdiepingen met appartementen. Gezien de huidige leegstand van winkelruimte is gekozen voor een andere invulling.

Op de begane grond komen acht appartementen plus een ontmoetingsruimte en een commerciële ruimte. Die zou kunnen worden verhuurd aan bijvoorbeeld een ijssalon. De overige appartementen worden gerealiseerd op twee verdiepingen. De appartementen krijgen twee slaapkamers en een totale oppervlakte van 60 tot 70 vierkante meter.

Als partner heeft de gemeente gekozen voor Woonzorg Nederland. Dat is de grootste seniorenhuisvester van Nederland. In Duiven is Woonzorg al eigenaar van woonzorgcentrum Thuvine en de ouderencomplexen De Waddenborgh aan het Eilandplein en Halfwegen in Duiven-West.

Het voordeel van seniorenappartementen aan het Remigiusplein is volgens Woonzorg dat de huurders op loopafstand van voorzieningen komen te wonen. Bij het appartementencomplex worden daarom slechts vier parkeerplaatsen aangelegd (aan de achterzijde). Deze zijn bijvoorbeeld voor hulpverleners. Bewoners met een auto zijn aangewezen op het parkeerplein bij het gemeentehuis. In het centrumplan heeft het Remigiusplein de status ‘verkeersluw’.

Eerste schetsontwerp
Woonzorg Nederland heeft inmiddels een eerste schetsontwerp gemaakt. Dat sluit aan bij de sfeer van het reeds gerealiseerde deel van het centrumplan. Daarom is gekozen voor de architect die eerder de eerste fase ontwierp. Dat is het gebouw aan de Pastoriestraat met onder andere Derksen Schoenmode.

Voor de seniorenappartementen wordt uitgegaan van dezelfde bouwstijl, dus met veel afwisseling in de gevels en kappen. Volgens de gemeentelijke projectleider krijgt het gebouw “een heel behoorlijke kwaliteit” voor woningbouw in de sociale sector.

Opvallend is verder dat er groenstroken komen tussen de appartementen op de begane grond enerzzijds en de Pastoriestraat en de Elshofstraat anderzijds. Volgens de gemeente ontstaat zo een ‘buffer’ tussen woningen en winkels en draagt het groen bij aan ‘klimaatadaptatie’ en het tegengaan van ‘hittestress’ in het centrum. Het pand krijgt een binnenterrein met een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners.

De gemeente en Woonzorg Nederland gaan het schetsontwerp de komende maanden verder uitwerken. Dat moet leiden tot een definitief bouwplan. De planning is dat de bouw in 2022 van start gaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden