<p>Deze radio, verstopt in een cacaoblik, werd door een Zevenaarse familie gebruikt om in de Tweede Wereldoorlog naar Radio Oranje te kunnen luisteren.</p>

Deze radio, verstopt in een cacaoblik, werd door een Zevenaarse familie gebruikt om in de Tweede Wereldoorlog naar Radio Oranje te kunnen luisteren.

(Foto: Moran van der Wal)

Museumparel van de maand: verstopte radio

Elk museum heeft ze. Bijzondere of heel gewone voorwerpen met een eigen verhaal. Zo ook Kunstwerk! Liemers Museum. Maandelijks wordt er een object/voorwerp onder de aandacht gebracht middels het predicaat Museumparel!

De parel van april is een oude radio vermomd als cacaoblik van Van Houten, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door een familie in Zevenaar. Radio speelde in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol. Vooral Radio Oranje was - met zijn uitzendingen vanuit Engeland - populair.

Dat kwam met name doordat veel Nederlanders genoeg hadden van de Duitse propaganda-uitzendingen op zenders die werden gecontroleerd door de nazi’s. In 1943 nam de bezetter alle radioapparatuur in ons land in beslag. Vanaf dat moment kon Nederland alleen nog met zelfgebouwde of niet-ingeleverde radio’s stiekem luisteren naar “onze” zenders.

Naar schatting bezat in de jaren 1944 en 1945 zo’n twintig à dertig procent van de Nederlanders in het geheim een radio. Deze waren soms onzichtbaar ingebouwd, bijvoorbeeld in een koffieblik of in een dikke bijbel. Wist je dat je in het ergste geval de doodstraf kon krijgen als je betrapt werd op het bezit van een radio?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden