Duiven plaatst voor de zomer openbare laadpalen

De gemeente Duiven gaat nog voor de zomer op veertien plekken openbare oplaadpalen plaatsen voor elektrische en hybride auto’s. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met het bedrijf Park-n-Charge. De gemeente werkt nog aan een kaart met geschikte locaties voor de laadpalen.

Het plan voor de laadpalen is een vervolg op een initiatiefvoorstel dat de PvdA-fractie in de gemeenteraad vorig jaar september indiende. Daarmee reageerde de partij op een bijdrage van een inwoner aan een ‘speakerscorner’ in het gemeentehuis.

De man zei de aanschaf van een elektrische auto te overwegen, maar niet te beschikken over een eigen parkeerplaats waar hij de auto kan opladen. Daarom vroeg hij de gemeente om openbare laadpalen te realiseren.

PvdA-raadslid Jasper Walraven vond de reactie van het college van burgemeester en wethouders “wat lauw” en besloot daarom zelf het initiatief te nemen. De PvdA ziet een netwerk van openbare laadpalen als een goede manier om elektrisch rijden te stimuleren.

Het initiatiefvoorstel is niet in behandeling genomen door de gemeenteraad, maar leidde in oktober wel tot een unaniem aangenomen motie die het college opdracht geeft om vóór komende zomer de eerste openbare laadpalen te realiseren.

Dat gaat lukken en het worden er meteen veertien, zo heeft duurzaamheidswethouder Gemma Tiedink (Lokaal Alternatief) vorige week bekendgemaakt. Deze palen worden geplaatst door Park-n-Charge. Dat is het eerste bedrijf waarmee de gemeente zaken doet. Andere bedrijven kunnen later nog aan bod komen.

De gemeente werkt ook aan een ‘visie voor laadpalen’. Daarbij horen een plaatsingsbeleid en een plankaart, waarop de meest geschikte locaties komen te staan. Een concept van deze kaart wordt komende maand gepubliceerd en gaat de inspraak in. Daarna wordt de kaart definitief. Informatie over de kaart en het aanvragen van laadpalen staat op de gemeentelijke website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden