‘Dit gebeurt echt niet alleen in Brabant en op Netflix’

De gemeenten en politie in de regio Gelderland-Midden hebben vorige week het startsein gegeven voor het project Stuwdam. Het doel is het tegengaan van ondermijnende criminaliteit door ondernemers te waarschuwen voor drugsbendes die op zoek zijn naar locaties voor synthetische laboratoria en opslag van grondstoffen.

De bakermat van dit fenomeen is Noord-Brabant, maar het breidt zich langzaam maar zeker ook uit naar andere provincies. Criminelen zijn vooral geïnteresseerd in leegstaande stallen bij boerderijen of afgelegen loodsen op bedrijventerreinen. De gemeente Duiven beschikt over beide, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Arnhem zijn hier de laatste jaren geen drugslabs ontdekt.

Geharde criminelen
De nadruk ligt volgens burgemeester Huub Hieltjes in Duiven dan ook op preventie en bewustwording. “We moeten deze drugsbendes de pas afsnijden voordat we zo’n groot gezwel hebben dat we het niet meer wegkrijgen.”

Hieltjes wijst erop dat (agrarische) ondernemers door de financiële gevolgen van de coronacrisis extra bevattelijk kunnen zijn voor het geld dat drugscriminelen bieden voor het gebruik van hun stal of loods. Ze lopen het risico in een milieu terecht te komen, waar ze niet meer uit kunnen.

“Iedereen moet zich realiseren dat je maar één keer nee kunt zeggen. Het lijkt misschien financieel aantrekkelijk, maar dat is het niet. Dit zijn geharde criminelen, die niet terugdeinzen voor intimidatie en geweld. Wees dus niet naïef, dit gebeurt echt niet alleen in Brabant en op Netflix”, zegt Hieltjes.

Daarnaast is de verhuurder van een pand waar strafbare feiten plaatsvinden zelf ook strafbaar. Hij/zij riskeert strafvervolging en gezien het gebruik van chemicaliën ook gezondheidsschade.

Vijftien bedrijven bezocht
In het kader van het project Stuwdam zijn vorige week vijftien bedrijven in de gemeente Duiven bezocht. Ze zijn volgens Hieltjes geselecteerd na een risicoanalyse, bijvoorbeeld afgelegen ligging, en niet op basis van tips of concrete verdenkingen. Er zijn geen drugslab of andere criminele activiteiten aangetroffen, maar daar ging het ook niet om. De ondernemers zijn gewezen op signalen die wijzen op criminele intenties (contant willen betalen, alleen een voornaam noemen etc.) en hoe ze verdachte situaties kunnen melden.

De gesprekken leveren de politie en gemeenten ook informatie op waarmee ze gericht kunnen optreden. Bijvoorbeeld door extra te surveilleren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden