<p>'Beroepssecretaris' Paul Jansen werkt de administratie van Graag Gedaan Duiven bij.</p>

'Beroepssecretaris' Paul Jansen werkt de administratie van Graag Gedaan Duiven bij.

‘Blijf bezig, houd contact met anderen’

Cijfers liegen niet. Graag Gedaan Duiven kreeg in het coronajaar 2020 ongeveer een-derde minder hulpverzoeken. Secretaris Paul Jansen is niet verrast. “Wij vervoeren en doen klusjes voor voornamelijk kwetsbare ouderen, 70-plus. Een groep die heel hard wordt geraakt.”

Tijdens het interview blijkt dat Paul Jansen (69) niet alleen secretaris is van Graag Gedaan Duiven. Hij heeft dezelfde rol bij Het Palet Trefpunt Duiven en bij KBO afdeling Duiven. Een bezige bij dus, die veel voordelen ziet van zijn driedubbelrol.

“De leden van het KBO, de mensen die gebruikmaken van Graag Gedaan Duiven en de mensen die meedoen aan de activiteiten bij Het Palet, zijn allemaal ouderen. Ik kan vaak verbindingen maken, waar alle drie de organisaties voordeel van hebben. ‘Samen’ is toch het toverwoord. Samen sta je sterker, samen kun je een vuist maken, samen kom je verder. Heet fijn is ook dat de verzuiling ons niet meer in de weg staat. Met het PCBO bijvoorbeeld (de protestantse tegenhanger van het katholieke KBO, red.) hebben we tegenwoordig een prima verstandhouding en doen we dingen samen.”

Terug naar Graag Gedaan Duiven. Een organisatie die in 1977 door de gemeente en de lokale kerken werd opgericht. De goede band met de gemeente is gebleven. Paul Jansen: “Ze denken mee, ze werken mee, ze faciliteren en soms is er wat subsidie. Vorig jaar bijvoorbeeld voor een project tegen eenzaamheid. Veertien partijen waren daarbij betrokken.”

Sinds corona ons leven beheerst, wordt de hulp van Graag Gedaan Duiven zo’n dertig procent minder vaak ingeroepen. In totaal vorig jaar 389 keer. 342 keer betrof het een vervoeraanvraag, 47 keer een klusje. Financieel viel de opbrengst van de Rabo Club Supportactie in 2020 lager uit, maar daar stond een aanzienlijke schenking uit een nalatenschap tegenover. Het jaarverslag vermeldt diverse overleggen met andere (ouderen)organisaties en instanties als welzijnsorganisatie Mikado. Belangrijk vindt Paul Jansen ook dat Graag Gedaan Duiven een begin heeft gemaakt met het opstellen van een gedragscode voor vrijwilligers. Het concept is klaar en de verwachting is dat het document dit jaar een definitieve versie krijgt.

Secretaris Paul Jansen (‘Ik heb geen idee hoeveel uur in de week ik ermee bezig ben, ik vind het leuk, het is een hobby’) ziet dat met name de echte ouderen last hebben van eenzaamheid. “Mijn lichting en die van de mensen die nog net wat ouder zijn, zijn over het algemeen nog best actief. Het zijn vooral de 80-plussers die in een isolement raken. Dat kan met gezondheid te maken hebben of met de onbekendheid met de computer, maar ik verklaar het ook vanuit het verleden. In de tijd dat zij opgroeiden, bepaalde de overheid alles. Mensen waren volgzaam, terwijl het tegenwoordig aankomt op zelfredzaamheid. Mijn beste advies is daarom: probeer bezig te blijven en houd het contact met anderen in stand. Zeker in deze tijd. Even een telefoontje kan al een verschil maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden