<p pstyle="PlatteTxt"><span cstyle="Cursief">De ouders achter het initiatief (vlnr): Jacqueline van de Kamp, Angela Strik-Kroon, Froukje van der Haring en Sabrina Gerritsen.</span></p>

De ouders achter het initiatief (vlnr): Jacqueline van de Kamp, Angela Strik-Kroon, Froukje van der Haring en Sabrina Gerritsen.

‘Ieder kind wil erbij horen’

Vrijdagavond 7 mei is in jongerencentrum Creon in Westervoort de eerste van een reeks maandelijkse activiteiten voor jongeren van 12 t/m 17 jaar uit Duiven en Westervoort met een licht verstandelijke beperking en/of autisme. Een groep ouders heeft het initiatief genomen en met ondersteuning van Bas Hoesté van Mikado en Margot Brinkhof van het Sociaal Loket is er handen en voeten aan gegeven.

Bas Hoesté en Margot Brinkhof wisten al langer dat er onder ouders van jongeren met een beperking behoefte was aan activiteiten voor hun kinderen. Beperkte tijd en mogelijkheden stonden een concreet initiatief in de weg, totdat Froukje van der Haring uit Duiven zich meldde. Froukje is de moeder van de 12-jarige Thijs, een jongen met een licht verstandelijke beperking, ADHD en nog enkele andere beperkingen.

Daarmee was er sprake van een burgerinitiatief en samen zetten ze er de schouders onder. Er werden drie andere ouders gevonden van jongeren met een beperking, die ook behoefte hadden aan afleiding voor hun kinderen. Het leidde tot de organisatie van een eerste avondje-uit op 7 mei.

Jongerenwerker Bart Hoesté is blij dat een activiteit voor deze doelgroep nu van de grond komt. “De behoefte die we al heel lang signaleren is omgezet in een concrete activiteit. De bedoeling is maandelijks bij elkaar te gaan komen voor een gezellige avond.”

Ook voor de ouders is het fijn dat het er nu eindelijk van komt. Als ouder van een kind met een sociaal-emotionele achterstand weet Froukje van der Haring hoe lastig het is zo’n kind in contact te brengen met anderen. “Thijs volgt speciaal onderwijs. Als hij daarvan terug is zit hij thuis. Uit verveling gaat hij dan vaak gamen. Omdat deelnemen aan maatschappelijke activiteiten lastig is voor kinderen als Thijs. Met als gevolg dat hij buiten school nauwelijks sociale contacten heeft. Daar hopen we met de activiteitenavonden wat aan te doen. Ieder kind wil erbij horen en met leeftijdsgenoten omgaan. Ook kinderen en jongeren met een beperking.”

Het ultieme doel is dat de kinderen een eigen vriendenkring, een eigen netwerkje opbouwen. Froukje: “Misschien woont vlak bij ons in de buurt wel een kind een beperking waar Thijs het prima mee zou kunnen vinden. Maar dat weten we niet, omdat ze niet de mogelijkheid hebben elkaar te ontmoeten. Dat is precies de reden waarom we nu ontmoetingsmogelijkheden voor ze creëren.”

De invulling van de avond is niet heel bijzonder. Froukje: “We gaan wel lasergamen, maar verder niet zo heel veel. Ook omdat de spanningsboog van deze kinderen niet zo groot is. Het gaat er vooral om dat ze elkaar leren kennen. Samen een drankje aan de bar met een zakje chips erbij, dat zou al een mooi begin zijn.”

De organisatoren hopen dat meer ouders van kinderen met een sociaal-emotionele achterstand hun kind aanmelden voor de avond op 7 mei. Dat kan met een bericht naar Bart Hoesté: b.hoeste@santepartners.nl. Voor jongeren vanaf 18 jaar is er een aparte groep.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden