<p>Geïnterviewde Freek Jacobs met een mede-dienstplichtige bij 'het object Arnhem'.</p>

Geïnterviewde Freek Jacobs met een mede-dienstplichtige bij 'het object Arnhem'.

Film over Arnhemse defensiehaven

De spannende documentaire ‘Geheim aan de Rijn: verhalen over de Defensiehaven’ gaat donderdagavond 6 mei in première. De film ontrafelt in ongeveer dertig minuten de mysterieuze geschiedenis achter de Defensiehaven in Arnhem. Oud-militairen vertellen, soms voor het allereerst, over hun ervaringen rondom deze geheime haven aan de Rijn. Om 20.00 uur kunnen kijkers de voorstelling live volgen via mijnGelderland Facebook en website.

De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een waterlinie uit de Koude Oorlog die het land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjet Unie. De IJssellinie en daarmee de Arnhemse haven waren tot het einde van de Koude Oorlog uiterst geheim.

Verborgen geschiedenis
Verhalen over deze tijd zijn daarom heel schaars. En de verhalen die er zijn, zijn nog onbekend bij veel mensen. De documentaire ‘Geheim aan de Rijn’ gaat daar verandering in brengen.
Voor de Gemeente Arnhem interviewde Erfgoed Gelderland oud-militairen die getuige waren van deze verborgen geschiedenis.
Alletun Producties bracht de interviews samen tot een unieke documentaire.

Verhalen en film
Naast de documentaire zijn er tientallen verhalen geschreven op basis van de interviews. In aanloop naar de première worden deze verhalen gedeeld op de Facebook-, Twitter- en Instagrampagina van mijnGelderland.
De première vindt online plaats op 6 mei om 20.00u via een Facebook-evenement van mijnGelderland en via mijnGelderland.nl/defensiehaven-arnhem. Alle Arnhemmers en andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd om bij de première aanwezig te zijn.
Deelnemers aan het Facebook-evenement ontvangen voor aanvang een herinnering, zodat zij niets missen van de film.
Meer informatie op www.mijnGelderland.nl/defensiehaven-arnhem.

Totstandkoming
In het voorjaar heeft de gemeente Arnhem de Defensiehaven uitgebaggerd. Dat was een directe aanleiding om de verhalen achter de haven te verzamelen en toegankelijk te maken voor inwoners.
Met behulp van het Ministerie van Defensie en Stichting Menno van Coehoorn zijn mensen opgespoord die nog herinneringen hebben aan de haven en aan de IJssellinie.
Erfgoed Gelderland heeft die verhalen door middel van oral history interviews vervolgens opgehaald en vastgelegd. De interviews, in beeld gebracht en door Alletun Producties, vormen de kern van de documentaire.

De documentaire is na 6 mei terug te kijken via mijngelderland.nl/defensiehaven-arnhem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden