<p>Frank Futselaar (midden) op archiefbeeld. Hier tijdens de marathon van Valencia in december 2020.</p>

Frank Futselaar (midden) op archiefbeeld. Hier tijdens de marathon van Valencia in december 2020.

Allerlaatste kans voor Frank Futselaar

Je hebt laatste kansen en allerlaatste kansen. De Westervoortse atleet Frank Futselaar heeft zondag zijn allerlaatste als het gaat om kwalificatie voor de Olympische Spelen deze zomer in Japan. In Oostenrijk doet hij mee aan de S7Marathon. ‘Your final call to Tokyo’, volgens de organisatie, en zo is het. Frank voelt zich goed.

2.09.59 is net als begin april in Siena de richttijd van Frank Futselaar. Toen moest hij met een blessure uitstappen, nu moeten de puzzelstukjes van drie jaar trainen wél in elkaar vallen. Hij heeft er vertrouwen in. “Ik heb lekker getraind en voel me goed, fris en scherp. Deze week nog een beetje finetunen en dan moet het zondag gebeuren. Geen mitsen en maren meer, het is alles of niets. Ik heb er vertrouwen in.”

De feiten nog een keer op een rij. Abdi Nageeye (2.06.17) is verzekerd van een van de drie Nederlandse Olympische startbewijzen. Voor de andere twee aanwijsplekken komen nog vijf atleten in aanmerking. Khalid Choukoud (2.09.55) heeft de beste papieren, voor achtereenvolgens Bart van Nunen (2.10.14), Michel Butter (2.10.29), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar zelf (2.11.30).

Frank: “Het zou mooi zijn als ik sneller loop dan Bart en misschien zelfs sneller dan Khalid. Dat laatste is een droomscenario. Daarin stijgen mijn kansen aanzienlijk. Hoewel niet alleen de tijden tellen, ben ik met de tijd die ik nu heb staan in principe kansloos.”

Frank Futselaar verblijft sinds 30 april in Seefeld in Oostenrijk, waar hij zich voorbereidt op de S7Marathon. Samen met vriend en concurrent Björn Koreman en Luuk Maas. Deze laatste week is hij alleen. Frank: “Björn zou zondag ook meedoen, maar hij heeft zich teruggetrokken. Hij acht zichzelf niet in staat zijn tijd te verbeteren. Samen met Luuk is hij maandag weer naar Nederland gereisd. Ik zit hier tot vrijdag en rij dan richting Graz.”

Vandaag (woensdag) wordt bepaald of de race misschien naar voren wordt gehaald (zaterdag) of wordt doorgeschoven (maandag). Afhankelijk van het weersvooruitzicht. Frank: “Het ziet er goed en stabiel uit. Ik verwacht dat zondag de wedstrijddag blijft.”

De S7Marathon is een professioneel opgezette race met uitsluitend deelnemers die zich op het laatste moment nog willen kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Frank Futselaar: “Vrijdag en zaterdag stemmen we onderling af hoe we het doen. Er zijn bijvoorbeeld jongens die aan 2.11 genoeg hebben. Voor mij geldt dat dus niet. Ik wil een minuutje sneller. Heel fijn is dat er Keniaanse atleten worden ingevlogen om te ‘hazen’. Het is aan alle kanten goed geregeld.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden