<p>Burgemeester Hieltjes: “Jongeren zijn bijvoorbeeld obstinaat als naar hun ID-bewijs wordt gevraagd."</p>

Burgemeester Hieltjes: “Jongeren zijn bijvoorbeeld obstinaat als naar hun ID-bewijs wordt gevraagd."

(Foto: Rene Nijhuis)

‘Jeugd heeft tabak van coronaregels’

Boa’s hebben in april in de gemeente Duiven 30 bekeuringen uitgeschreven en 25 officiële waarschuwingen uitgedeeld, grotendeels voor verboden groepsvorming. Dit schrijft burgemeester Huub Hieltjes in zijn maandelijkse corona-update aan de gemeenteraad.

Volgens Hieltjes merken de boa’s dat er meer jeugd op straat is en dat die jeugd zich niet altijd aan de coronaregels houdt. De burgemeester spreekt van ‘minder vriendelijk’ gedrag. “Jongeren zijn bijvoorbeeld obstinaat als naar hun ID-bewijs wordt gevraagd. Zo van ‘wie ben jij nu eigenlijk als boa’. Dat leidt dan tot een staandehouding, waarna de politie erbij komt en de jongere mee moet naar het bureau”, licht Hieltjes desgevraagd toe.

‘Irritant pubergedrag’
Dat ‘minder vriendelijke’ gedrag gaat af en toe ook verder. Daarvoor wijst de burgemeester op een incident vorige week dinsdag in Duiven-Zuid, toen een scooterrijder op bijna een vrouw met een hond van de sokken reed tijdens een korte achtervolging door de politie. De bestuurder kon niet achterhaald worden, maar zijn identiteit is bekend bij de politie.

Hieltjes: “Dit is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar gedrag. Gelukkig blijft het meestal bij een beetje uitdagen. Irritant pubergedrag van jongeren die natuurlijk ook tabak van de coronamaatregelen hebben. Het zijn jongeren die samenklitten, waarbij negatieve energie ontstaat.” De burgemeester hoopt dat het opengaan van de terrassen en de sportscholen zorgt dat de overlast afneemt.

Daarnaast is sinds medio april een nieuwe jongerenwerker actief in Duiven. deze gaat de bekende verzamelplekken van jongeren langs en met hen in gesprek. “Waar de boa’s en de politie vooral handhaven, kan de jongerenwerker vanuit een positieve benadering alternatieven aanbieden door de jongeren te vragen wat zij zelf willen en kunnen. Dat kan in overleg met Mikado en Kunstwerk, maar het is niet de bedoeling dat volwassenen gaan bedenken wat jongeren willen.”

Thuisfeesten
De politie heeft op 17 april ook een einde gemaakt aan een thuisfeest in Loo. Volgens Hieltjes vertoonde een groep adolescenten in een schuur bij een woning onder invloed van alcohol ‘onaanvaardbaar gedrag’ jegens de politie, die reageerde op klachten over geluidsoverlast.

Hieltjes geeft aan dat er vaker thuisfeesten zijn. “De politie, boa’s, ambtenaren en ikzelf ook zien ze langskomen op sociale media. Wat daarmee gebeurt, hangt af van de ernst van de situatie. Lawaai of andere vormen van overlast kunnen een reden zijn om in te grijpen. We hebben ook een ondernemer aangesproken die met een grote groep in de bedrijfskantine naar de bekerfinale zat te kijken. Maar het is niet zo dat bijvoorbeeld boa’s sociale media afspeuren naar thuisfeesten.”

Aantal besmettingen daalt
Hieltjes gaat in zijn corona-update uiteraard ook in op het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Op 30 april waren er in de gemeente Duiven in totaal 1823 besmettingen vastgesteld (sinds het begin van de coronacrisis, 27 ziekenhuisopnamen en 13 sterfgevallen).

Sindsdien volgt Duiven de landelijke tendens. Dat betekent dat het aantal besmettingen duidelijk daalt, hoewel er op 12 mei een piek was, waarschijnlijk als gevolg van Koningsdag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden