<p>Merle Hakvoort.</p>

Merle Hakvoort.

(Foto: Rene Nijhuis)

De doffe ellende van een eetstoornis

2 juni is het World Eating Disorder Action Day. Een dag die bedoeld is om inzicht te geven in wat het is om een eetstoornis te hebben. De 28-jarige Merle Hakvoort uit Ulft (ze woonde tot haar negentiende in Duiven) is een ervaringsdeskundige. De moeder van twee jonge kinderen werkt bij Ixta Noa in Nijmegen, een zorgorganisatie die zich inzet voor mensen met een psychische onbalans, stoornis of verslaving.

Het verhaal van Merle Hakvoort is aangrijpend. Hoe een meisje met een normaal postuur het zicht op een gezond gewicht volledig kwijtraakt en anorexia nervosa ontwikkelt, een stoornis waarbij mensen zichzelf uithongeren. Ze zegt dat ze sinds een jaar of vijf ‘honderd procent is hersteld’, maar er blijft ‘een zwakke plek’. “Ik denk nu te weten wanneer ik aan de bel moet trekken.”

Terug naar het begin. Merle is een jaar of dertien, veertien als haar moeder, die structureel te zwaar is, aan haar zoveelste dieet begint. Hoewel Merle geen overgewicht heeft lift ze met haar moeder mee. Ze valt af en krijgt in eerste instantie complimenten over haar figuur. Merle: “Nog maar een kilootje, dacht ik dan, en zo ging het van kwaad tot erger. Geen goed aan de situatie deed dat mijn ouders in die tijd in een scheiding lagen. Het was een vervelende tijd, waarin ik onvoldoende werd gezien.”

Een lang verhaal kort. Merle wordt met zwaar ondergewicht opgenomen in het ziekenhuis. Ze ligt er twaalf weken en balanceert op het randje van de dood. Later verblijft ze in de Rintveld-kliniek in Zeist. Als ze daar uit komt, gaat ze weer ‘gewoon’ naar school, naar het Candea College. Merle: “Mijn omgeving dacht dat het over was, maar niets was minder waar. Ik heb alles op alles gezet om de havo te halen en dat is gelukt. Daarna viel ik weer terug.”

Als studente pedagogiek heeft ze het geluk een therapeut te vinden die een positieve invloed op haar heeft. Vanaf dat moment klautert ze uit het dal. Bij Ixta Noa, een instelling die veel met ervaringsdeskundigen werkt, is ze betrokken sinds 2011. Eerst als vrijwilliger en sinds 2015 als parttimer in dienst. Met alles wat ze heeft meegemaakt, hoopt Merle anderen met een vergelijkbaar probleem te kunnen helpen.

Daaruit vloeit ook voort dat ze de actiedag promoot. Geïnteresseerden kunnen op 2 juni de hele dag een live programma volgen dat wordt ingevuld door hulpverleners, ervaringsdeskundigen, cliënten en ouders. ‘s Middags wordt er live gestreamd vanuit het pand van Ixta Noa in Nijmegen. Dan wordt ook een video vertoond, waarin Merle, haar ouders (vader woont nog steeds in Duiven) en een vriendin (ook uit Duiven) vertellen over hun ervaringen met de ziekte van Merle. Aansluitend vindt er een ronde tafelgesprek plaats met deskundigen. Centraal staan de zorgen van ouders van een kind met een eetstoornis. Wat kun je eraan doen en waar kun je ermee terecht?

De video is na 2 juni te zien via de site van Ixta Noa (www.ixtanoa.nl). Het ronde tafelgesprek is waarschijnlijk ook terug te kijken. Meer informatie: www.naeweb.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden