<p>Het WijKern-bestuur met v.l.n.r. Ton de Kuijper, Hennie Willemen, Herman van de Kamp, Ton van Sprundel, Hugo Boschker en Marika Biacsics.</p>

Het WijKern-bestuur met v.l.n.r. Ton de Kuijper, Hennie Willemen, Herman van de Kamp, Ton van Sprundel, Hugo Boschker en Marika Biacsics.

Blij met verhuizing naar Eilandplein

Vijf jaar na de sluiting van cultureel centrum ‘t Eiland krijgt Duiven-Zuid weer een wijkgebouw en ook nog in het pand waarin ‘t Eiland zat. Een belangrijke gebruiker wordt de WijKern. Vorige week is het startsein gegeven voor een opknapbeurt. Het moet een plek worden waar allerlei groepen elkaar kunnen ontmoeten en terechtkunnen voor activiteiten.

Het pand aan het Eilandplein heeft de afgelopen jaren leeggestaan. Medio 2018 ging de gemeente als eigenaar in gesprek met de WijKern en een aantal andere partijen. Dat leidde in december 2019 tot een intentieovereenkomst. Begin 2020 werden de plannen gepresenteerd aan de gemeenteraad, die geld beschikbaar stelde voor de verbouwing. Door de coronacrisis kon daarmee pas vorige week begonnen worden.

WijKern-voorzitter Marika Biacsics is enorm blij met het nieuwe onderkomen. De WijKern zit nu in het pand van de voormalige Senior Club, dat officieel ook gevestigd is aan het Eilandplein, maar de ingang aan de Vlielandlaan heeft. “We zitten verstopt. Veel mensen weten niet eens dat wij er zijn. Straks zijn we veel beter zichtbaar en wordt het makkelijker om verbindingen te leggen, met wijkbewoners en met organisaties en bedrijven op en rond het Eilandplein”, verwacht Biacsics.

Bredere doelgroep
De WijKern hoopt in de toekomst een bredere doelgroep aan te spreken. Nu zijn veel bezoekers wat ouder. “Dat is niet vreemd als je bedenkt dat onze gebruikers onder andere een biljartvereniging, een koersbalclub en een bridgevereniging zijn. Daar is niets mis mee, want ze hebben ze over belangstelling niet te klagen. Maar we willen er ook zijn voor senioren met andere interesses en we willen nieuwe doelgroepen aanboren.”

Daarbij denkt Biacsics bijvoorbeeld aan kinderen en jongeren, maar ook aan kwetsbare groepen of (jonge) ouders. “Voor hen zou je taal-, schilder- en yogacursussen kunnen organiseren. De WijKern moet een plek worden waar alle vijfduizend bewoners van Duiven-Zuid zich thuis kunnen voelen.” Over aanloop hoeft de WijKern zich geen zorgen te maken, want het consultatiebureau, Vluchtelingenwerk en de prikpost van Rijnstate verhuizen mee.

Geen subsidie
Biacsics benadrukt dat de WijKern nog steeds zonder subsidie draait, hoewel ze de gemeente erkentelijk is voor de hulp in coronatijd toen de inkomsten droogvielen. “Anders waren alles reserves nu op geweest.” Normaal gesproken moet de WijKern het hebben van baropbrengsten, vergoedingen van gebruikers en inkomsten uit activiteiten.

De gemeente betaalt de verbouwing, die op 9 augustus klaar moet zijn. De WijKern doet de inrichting. “Na corona geeft deze verbouwing ons weer nieuwe energie. We hebben overleg gehad met onze huurders en gebruikers en iedereen verheugt zich enorm op de toekomst. We gaan er wat moois van maken”, aldus Biacsics.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden