<p>Angelique van der Geest aan het werk in de Service Apotheek Duiven aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.</p>

Angelique van der Geest aan het werk in de Service Apotheek Duiven aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Jubileum bevlogen zorgprofessional

Rond deze tijd is Angelique van der Geest 25 jaar werkzaam als apotheker in Duiven. De zelfstandige Service Apotheek Duiven aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat, onderdeel van gezondheidscentrum De Kern, is haar bedrijf. Achttien mensen heeft ze in dienst. Maar meer nog dan ondernemer is Angelique van der Geest een bevlogen zorgprofessional.

Je bent jong, goed in de exacte vakken, je hart ligt bij de gezondheidszorg en je moet een studiekeuze maken. Geneeskunde, zou je denken. Maar daar kwam Angelique als achttienjarig meisje uit het Brabants Made niet bij uit. Het werd farmacie. “Ik was bang dat als ik geneeskunde zou gaan studeren en arts zou worden, ik té betrokken zou zijn bij mijn patiënten. Daarom werd het farmacie. Medicijnen intrigeerden me ook. Omdat je er zo veel mee kunt doen.”

Utrecht
Ze toog naar Utrecht en dook in het studentenleven, maar vergat niet te studeren. Als 24-jarige zwaaide ze af met de bul in haar schoudertas. Angelique van der Geest ging werken bij een apotheek in Bunnik. Een paar jaar later, in 1996, kwam ze naar Duiven. Naar de toenmalige Apotheek Duiven. De afspraak was dat ze de apotheek op termijn zou kunnen overnemen en zo geschiedde.

Trots op De Kern
Ze veranderde de naam in Service Apotheek Duiven en in 2010 volgde een verhuizing naar het gezondheidscentrum aan de Burgemeester Van Dorth tot Medlerstraat, in het voormalige pand van de Rabobank.

Angelique: “Gezondheidscentrum De Kern is mijn initiatief geweest. Ik hoorde dat het pand te koop kwam en heb afspraken gemaakt met de Duivense huisartsen. Ik ben nog steeds trots op De Kern. Ik ben heel erg van het samenwerken en waar kan dat beter dan in een centrum waarin ook andere zorgdisciplines zijn gevestigd.”

Prettig dorp
Angelique van der Geest (53), haar man Maarten en hun twee (inmiddels studerende) dochters zijn zich thuis gaan voelen in Duiven. Een prettig dorp om in te wonen en werken, vindt ze, ‘met vriendelijke mensen’. Een groot geluk is dat ze nog steeds heel blij is met haar studiekeuze van destijds.

Angelique: “Ik houd van dingen regelen en dit vak heeft ook mijn inhoudelijke interesse. Laten we niet vergeten dat de farmacie in Nederland wereldwijd gezien op een heel hoog niveau staat. Apotheken hebben bij ons ook een duidelijke en belangrijke plek in de eerstelijnsgezondheidszorg. Daarnaast vind ik het heerlijk om in een team te werken. Samen de klus doen, samen proberen het nog beter te doen.”

Vaktijdschriften
Zeker de laatste jaren heeft Angelique van der Geest ook om zich heen gekeken. Ze schrijft artikelen voor vaktijdschriften, ze maakt podcasts, en ze zit in het bestuur van een regionale projectgroep van apotheken, die door samen op te trekken proberen de dienstverlening verder te verbeteren. Binnen de regio is ze ook aanspreekpunt voor collega’s als het gaat om astma en de longziekte COPD, twee specialismen van de jubilerende Duivense apotheker. Het meest trots echter is ze op het project dat inzoomt op oxycodon-verslaving. Oxycodon is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn. Maar het is ook een zogenaamd opiaat (vergelijkbaar met morfine), waarbij verslaving nadrukkelijk op de loer ligt.

Oxycodon-project
Angelique: “Ik had de indruk dat oxycodon veel te vaak werd voorgeschreven. Gezien de verslavende werking leek me dat niet goed. Met specialisten van ziekenhuizen, huisartsen en de verslavingszorg in de regio heb ik een project rond oxycodon opgetuigd. Dat heeft tot concrete resultaten geleid. Het medicijn wordt door specialisten in de regio inmiddels 60 procent minder vaak voorgeschreven en door huisartsen 30 procent minder vaak.”

Heeft Angelique van der Geest vanuit haar professie wellicht een praktische tip voor lezers? “Dan wil ik het heel algemeen houden en zeggen dat mensen die vragen hebben over medicijnen, niet moeten schromen die vragen te stellen. Daar zijn we voor en we hebben de kennis om duidelijke antwoorden te geven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden