Meer hittestress in Gelderland voor jongeren dan voor ouderen

Jongeren hebben meer last van hittestress dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau TAUW samen met woningcorporaties, gemeenten en provincies. Jongeren tot 25 jaar hadden het meest last van de hitte in de zomer van 2020. Ouderen boven de 76 jaar het minst. Deze zomer voert provincie Gelderland met de woningcorporaties een ‘hitteproef’ uit om beter zicht te krijgen op de opwarming van sociale huurwoningen.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Het wordt steeds heter in Nederland. Als we niets doen veranderen onze steden in sauna’s. We hebben meer groen, minder steen en koelere woningen nodig om ons hoofd koel te houden. Voor ouderen, maar ook voor jongeren die vaak in appartementen wonen waar weinig verkoeling is.”

De zomer van 2020 was één van de warmste ooit gemeten met extreme temperaturen in de maand augustus. Het vijfde hete jaar op rij. Uit het onderzoek blijkt dat 2/3 van de respondenten last had van hittestress. Opvallend is ouderen minder last ervaren dan jongeren. Hoe jonger hoe meer hittestress. Tot 25 jaar heeft 89% hittestress, 46-55 jaar 77% en boven de 76 jaar 57% .

Monique de Groot van ingenieursbureau TAUW: “Het is nog onduidelijk of hier een verband is met het noodgedwongen thuiswerken/ studeren door Covid-19. Dat ouderen hitte als minder hinderlijk ervaren is wel een punt van zorg, omdat zij vaker onderliggend lijden hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ouderen hebben doorgaans ook een lagere dorstprikkel. Het risico op uitdroging ligt dan op de loer.”

Maatregelen
Hittestress zorgt voor slapeloze nachten en minder energie overdag. Vorige zomer was de gemiddelde temperatuur in de woningen 31 graden. Te heet vond de helft van de respondenten. Vooral ’s nachts was het te warm. Opvallend is dat mensen in de ochtend en avond tegengestelde maatregelen treffen. De helft doet de ramen open en gordijnen dicht, de andere helft niet. 80% doet overdag de ramen open, terwijl het buiten warmer is dan binnen. Dan warmt het huis op.

De meeste last van hittestress hebben mensen die in een flat of rijtjeshuis wonen. Dat zijn overwegend jongeren. Deze woningen hebben vaak geen zonneschermen, weinig schaduw en veel glas waardoor de zon in huis schijnt. 80% van deze woningen hebben geen tuin of balkon.

Samen met woningcorporaties Talis en Kleurrijk Wonen laat provincie Gelderland deze zomer ‘hitteproeven’ uitvoeren om beter zicht te krijgen op de opwarming van huurwoningen.

‘Hittestress aanpakken? Dat doe je samen!’. Dat is het motto van de ‘Week van de Hitte’, die in de week 14-17 juni door de provincie Gelderland is georganiseerd. Samen met gemeenten, waterschappen en woningcorporaties zoeken de provincie naar nieuwe oplossingen om de hittestress in woningen, op schoolpleinen en de binnenstad aan te pakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden