<p>Frank Futselaar (midden) op archieffoto in actie op de baan. Zaterdag maakt hij in Roemenië zijn debuut voor het Nederlands atletiekteam.</p>

Frank Futselaar (midden) op archieffoto in actie op de baan. Zaterdag maakt hij in Roemenië zijn debuut voor het Nederlands atletiekteam.

Frank Futselaar: zilveren medaille en pr bij NK 10.000 meter in Leiden

Plaatsing voor de Olympische Spelen op de marathon is mislukt, maar met de vorm van de Westervoortse atleet Frank Futselaar zit het nog steeds wel goed. Dat zaterdag 12 juni tijdens de Gouden Spike-wedstrijd in Leiden. Bij het NK 10.000 meter op de baan pakte Frank Futselaar zilver in een persoonlijke recordtijd van 28.45.30.

Het was voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat Frank Futselaar bij het NK 10.000 meter een plek op het podium voor zich opeiste. Na de titel in 2017 eindigde hij achtereenvolgens als derde, tweede, weer derde en dit jaar dus weer als tweede. Alleen Benjamin de Haan was zaterdag met 28.31.14 sneller en werd met die tijd nationaal kampioen. Opvallend was de derde plek en brons voor Yorben Ruiter (28.51.62), die net als Frank Futselaar uitkomt voor Runningteam Liemers. Ook bij de dames was er succes voor het team van trainer/coach Titus Fierkens. Marcella Herzog eindigde als tweede in 34.55.00.

De NK-titelrace op de 10.000 meter was een open race waaraan ook buitenlandse atleten mee konden doen. Frank Futselaar was de tweede Nederlander, maar kwam als zevende over de streep. Kampioen Benjamin de Haan als vierde. De race werd gewonnen door de Fransman Felix Bour in een razendsnelle tijd van 27.51.22.

Frank Futselaar over de race. “We hadden een grote groep met Nederlanders die ervoor wilden gaan. Mijn persoonlijke doel was onder de 29 minuten lopen en zo mogelijk mijn pr verbeteren. Uiteindelijke lukte dat met vijf seconden. Alleen Benjamin de Haan was sneller. Vijf ronden voor het eind moest ik hem laten gaan. Yorben kon ik net achter me houden, maar hij liep wel een geweldige race.”

Voor Frank Futselaar zit het seizoen er nog niet op. Zaterdag 19 juni maakt hij zijn debuut als international. Tijdens een EK landenwedstrijd in Roemenië loopt hij voor Nederland de 5000 meter. Op 27 juni is ook nog het NK 5.000 meter in Breda. Of hij daaraan meedoet, weet de Westervoorter nog niet.

Frank: “Eerst die landenwedstrijd. Donderdag vliegen we naar Roemenië. 48 atleten en de nodige begeleiders. Het is leuk en eervol om voor je land te mogen uitkomen en het wordt vast nog een gezellig tripje ook.”

Frank Futselaar mist deze zomer de Olympische Spelen. Hij liep wel de limiet op de marathon (2.11.30), maar Nederland mag maar drie deelnemers afvaardigen en anderen waren sneller.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden