<p>Danka Ribbink en Maaike van den Brink van het Servicepunt Mantelzorg van Mikado.</p>

Danka Ribbink en Maaike van den Brink van het Servicepunt Mantelzorg van Mikado.

Mantelzorgers beter ondersteunen

Mantelzorgers beter ondersteunen en ze helpen bij hun zoektocht naar een goede balans tussen mantelzorg, privé en werk. Dat is de opgave waarvoor het Servicepunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie Mikado zich ziet gesteld. Namens het Servicepunt willen Danka Ribbink en Maaike van den Brink daarover in gesprek met ondernemers.

Werk combineren met mantelzorg is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Bijna één op de vier doet het. Als mensen ook nog tijd voor zichzelf willen hebben, spreekt het voor zich dat de combinatie zwaar kan zijn. Een goede balans is van belang. Maar hoe krijg je die als je baas iedere dag het uiterste van je vraagt?

Danka Ribbink: “Dan kun je op je klompen aanvoelen dat het een keer misgaat. Iemand raakt overspannen en vervolgens heb je alleen maar verliezers. De persoon in kwestie, de persoon van wie hij of zij mantelzorger is, en de werkgever die een ziektegeval kan bijschrijven. Wij zeggen: laat het zover niet komen. Ga in gesprek en bouw je bedrijf om tot een mantelzorgvriendelijke organisatie.”

Volgens de Mikado-medewerksters is dat helemaal niet zo ingewikkeld en kost het niet veel geld en tijd. Toch willen ze niks overhaasten, omdat ze begrijpen dat veel ondernemers momenteel al genoeg sores aan hun hoofd hebben vanwege corona.

Feit is wel dat deze regio landelijk gezien achter blijft als het gaat om het verkrijgen van de erkenning ‘mantelzorgvriendelijke organisatie’ van Werk&Mantelzorg. Deze stichting heeft een vier stappenplan opgesteld dat leidt tot de erkenning: bespreken, beschrijven, bekwamen en borgen. Dat relatief weinig bedrijven in de Liemers deze erkenning hebben, wijten Danka en Maaike aan ‘de onbekendheid met het onderwerp’.

Daarom vliegen ze het probleem aan via MKB Duiven. Ze zijn inmiddels zover dat ze het bestuur van de ondernemersvereniging hebben overtuigd van de noodzaak de combinatie werk, privé, mantelzorg bespreekbaar te maken. Voorzitter Theo de Reus: “We kunnen dit signaal niet negeren. Veel leden zijn zelf mantelzorger of hebben mensen in dienst die het zijn. Dan is een goede balans belangrijk.”

In samenwerking met de gemeenten Duiven en Westervoort is een plan opgesteld om werkende mantelzorgers beter te ondersteunen. Danka Ribbink: “In eerste instantie gaat het om bewustwording. Iedere ondernemer zou zichzelf de vraag moeten stellen of hij of zij mantelzorgers in dienst heeft. En zo ja, of mensen daardoor in moeilijkheden komen. Is dat het geval, dan is het in ieders belang er aandacht voor te hebben en samen te zoeken naar een oplossing. We roepen werkgevers op de eerste stap te zetten. Onderzoek leert dat werknemers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, vijf keer minder gezondheidsklachten ervaren en zich acht keer minder vaak ziek melden.”

Meer informatie: www.werkenmantelzorg.nl. Danka Ribbink, 06 1940 5795, d.ribbink@mikado-welzijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden