<p>Gerard van Ham: "De Roefeldag in Duiven gaat er volgend jaar echt wel weer komen."</p>

Gerard van Ham: "De Roefeldag in Duiven gaat er volgend jaar echt wel weer komen."

‘Het wordt me een beetje te veel’

Gerard van Ham stopt als voorzitter van de Stichting Roefeldag Duiven, meldden we vorige week. De waarom-vraag werd toen niet beantwoord. Deze week wel. Gerard van Ham: “Het wordt me allemaal een beetje teveel.”

Gerard van Ham (74) was negen jaar verbonden aan het Roefelcomité, waarvan de laatste bijna vijf jaar als voorzitter. Hij nam het destijds over van Frouke Punter. De Roefeldag is een bedrijven-kennismakingsdag voor de bovenbouw van de basisscholen. Het belangrijkste wapenfeit van Duivenaar Gerard van Ham is dat hij van het Roefelcomité een stichting maakte. Gerard: “De aansprakelijkheid is nu goed geregeld. Op een Roefeldag rijden we met dertig bussen bijna duizend kinderen naar 125 bedrijven. Dat kan er altijd iets mis gaan en je wilt niet dat je daardoor in de problemen komt. Met de stichtingsvorm ondervangen we dat.”

De Roefeldag in Duiven heeft een rijke geschiedenis. In 1993 werd de eerste editie gehouden. Jos Thomassen van de gemeente Duiven organiseerde de dag, die ook helemaal door de gemeente werd betaald. De jaren daarna gingen vrijwilligers Thomassen helpen en eind 1997 werd het Roefelcomité Duiven zelfstandig. De dag werd tot 2010 gehouden onder auspiciën van Jantje Beton. Sinds maart 2016 is het officieel de Stichting Roefeldag Duiven, met het Roefelcomité als uitvoerende werkgroep.

Als scheidend voorzitter Gerard van Ham een ding jammer vindt, dan is het dat de Roefeldag vorig jaar niet door kon gaan vanwege corona en ook dit jaar om dezelfde reden is afgelast. Gerard: “Al onze inspanningen richten zich op die ene dag in het jaar in juni. Dan is het frustrerend als je er tot twee keer toe een streep door moet halen. De Roefeldag van dit jaar hebben we in januari al afgelast. Er waren te veel onzekerheden over de situatie in juni en omdat het een evenement is dat veel voorbereiding vraagt, moet je bijtijds een beslissing nemen. We wilden niet het risico lopen dat we alles in gang zouden zetten en op het laatste moment de dag toch zouden moeten afgelasten.”

De maanden vanaf januari zetten Gerard van Ham ook aan het denken. Wilde hij nog wel doorgaan als voorzitter? Was dit niet hét moment om ermee te stoppen? Gerard: “Op de achtergrond speelde mee dat er door het niet doorgaan van twee edities iets is veranderd in mijn beleving. En ik kan niet ontkennen dat dat ook met de mensen in de werkgroep te maken heeft. Er dreigt een lange tenen-cultuur te ontstaan en daar voel ik me niet prettig bij. Misschien heeft het wel met corona te maken. Dat mensen wat meer geprikkeld zijn omdat ze alleen maar thuis kunnen werken bijvoorbeeld.”

Hij heeft de woorden nog niet uitgesproken of hij zwakt ze ook alweer af. “Het is natuurlijk ontzettend fijn dat we met negen mensen, acht nu, een kwantitatief en kwalitatief sterk bezet Roefelcomité hebben. De Roefeldag in Duiven gaat er volgend jaar echt wel weer komen, en als ze mij nodig hebben voor hand- en spandiensten verleen ik die graag.”

Wie gaat hem opvolgen? Gerard van Ham: “Ik verwacht een van de zittende leden van het comité. Maar die vraag moet je eigenlijk niet aan mij stellen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden