<p>Anita de Waaijer en Josko Koelemeijer met de jongeren die ze trainen in het kader van de 3MNDCHALLENGE.</p>

Anita de Waaijer en Josko Koelemeijer met de jongeren die ze trainen in het kader van de 3MNDCHALLENGE.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Jeugd fysiek en mentaal sterker maken

De 3MNDCHALLENGE heet het project van Anita de Waaijer, haar dochter Britt Gerritsen en Josko Koelemeijer. De ‘drie maanden uitdaging’ dus. Doel van het Duivense project is jongeren (m/v) mentaal en fysiek sterker te maken. Anita en Britt zijn van het jongeren-trainingsplatform Baas over Brein, Josko van sportschool Vitality Sports.

Twaalf jongeren in de leeftijd van 13 t/m 15 jaar uit de gemeente Duiven namen de uitdaging aan en pakten half april onder begeleiding van Anita, Britt en Josko de handschoen op. Het project loopt nog door tot halverwege juli, maar nu al is duidelijk dat het een succes is. “Het overstijgt de verwachtingen”, zegt Anita de Waaijer, die zich laat voeden door de deelnemers zelf én hun ouders. Anita: “Een moeder zei me: ‘Ik ken mijn zoon nu al niet meer terug’. Echt geweldig.”

Wat meer achtergrond. Met Baas over Brein bieden Anita en Britt jongeren laagdrempelige trainingen aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Trainingen die zijn gebaseerd op bewezen, wetenschappelijke methodes. Daarover en over jeugdzorg in het algemeen raakte Anita de Waaijer in gesprek met het gemeentebestuur. Ideeën borrelden op en besloten werd Josko Koelemeijer erbij te betrekken. Een sportschoolhouder die ‘dicht op jongeren zit’. Uiteindelijk rolde uit het overleg, met een subsidie van het gemeentelijke BOSS Sportakkoord, de 3MNDCHALLENGE.

In drie maanden begeleiden Anita, Britt en Josko de groep jongeren naar een fysiek fittere en mentaal sterkere versie van zichzelf. Dat gebeurt met sportsessies op vrijdag en maandelijkse bijeenkomsten waarbij leefstijl en mentale ontwikkeling centraal staan. ‘Brainen’, noemen ze die. Anita: “Een heel mooie combi. Zeker in deze tijd, waarin jongeren het vanwege corona flink voor hun kiezen krijgen.”

Via allerlei kanalen werd een groep van twaalf jongeren van 13 t/m 15 jaar gevormd met totaal verschillende achtergronden. Er waren erbij die een broertje dood hadden aan sporten, terwijl anderen juist moeite hadden zich te uiten. Door samen aan de slag te gaan zijn de jongeren in korte tijd naar elkaar toe gegroeid en is een hechte groep ontstaan.

Anita: “Natuurlijk vonden ze het spannend in het begin. Maar allemaal zijn ze erin geslaagd zich open te stellen en commitment te tonen naar elkaar. Ik ben daar echt van onder de indruk. Net als van de positieve focus die is ontstaan, zowel tijdens de sportlessen als tijdens de thematisch aangevlogen ‘brain’-bijeenkomsten. “Mijn zoon is veranderd van een suffe bankzitter in een actieve, enthousiaste jongen’, vertelde een ouder me. Hoe mooi wil je het hebben.”

Het zal niemand verbazen dat Anita, Britt en Josko in samenwerking met de gemeente al aan het kijken zijn of er na de zomer een vervolg kan komen, eventueel ook voor de leeftijdsgroep 16 t/m 18 jaar. Anita: “Ik gun iedere jongere zo’n traject. Ze komen er sterker uit. Met iets extra’s in hun rugzak, waarop ze ook later nog kunnen terugvallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden