<p>De in Duiven geboren en getogen klassiek operazangeres Irene Hoogveld.</p>

De in Duiven geboren en getogen klassiek operazangeres Irene Hoogveld.

Irene wil uitdragen hoe mooi opera is

Na drie mini-operaconcerten in juni is Irene Hoogveld op zondag 1 augustus opnieuw te gast bij Huize Benvenuto in Loo. De in Duiven geboren en getogen klassiek operazangeres geeft er een vrolijk openlucht-zomerconcert samen met Muziekvereniging Excelsior. Irene (net 29) heeft zichzelf een opdracht gegeven: uitdragen hoe mooi opera is.

Opera is muziektheater. Eigenlijk een verhaal op muziek. Veel mensen zeggen ‘er niet zoveel mee te hebben’. Hoewel ze de vriendelijkheid zelve blijft, is dat wat Irene Hoogveld stoort. Opera moeilijk, lastig, stijf en niet leuk? Onzin, volgens de zangeres. “Stel je ervoor open. Dan merk je vanzelf dat opera’s heel toegankelijk zijn. Er worden ook thema’s behandeld die aanspreken: liefde, toewijding, lol hebben, ergens voor strijden.”

De drie operastukken die sopraan Irene Hoogveld in Loo ten gehore brengt zijn ook gewoon in het Nederlands. Ze komen uit het soloprogramma EER(S)T DE DAME, dat Irene zelf schreef. De drie mini-concerten zijn getiteld ‘Dit is Emma’ (over Koningin Emma), ‘Verhalen uit het Oosten’ (over drie figuren uit Oost-Nederland), en ‘Door de bomen’ (over identiteit en zelfbewustzijn). Van één van de drie stukken (‘Verhalen uit het Oosten’) componeerde Irene ook zelf de muziek.

Het idee voor het schrijven van haar eigen programma ontstond een paar jaar geleden in Londen, waar ze een master volgde aan de Guildhall School of Music and Drama. Een studie waarvoor ze cum laude slaagde. Irene: “Ik zat daar met zangers uit de hele wereld die allemaal ook in hun eigen taal zongen. Als ik dat wilde doen was ik veroordeeld tot ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Daar voelde ik me niet top bij. Daarom heb ik zelf muziek geschreven in het Nederlands die bij me past. Gecombineerd met bekende aria’s. Ik heb er kostuums bij laten maken, zodat nu het hele plaatje klopt.”

Irene Hoogveld had er alle tijd voor omdat begin 2020, net op het moment dat haar carrière een aanvang zou nemen, alles stilviel vanwege corona. Een valse start die ze snel wil vergeten. Ze heeft net een groot operaproject achter de rug in een grindhaven in Limburg (met een tribune voor 500 mensen). Daar werd de opera Rusalka (het verhaal van De Kleine Zeemeermin) vertolkt met Irene in een van de hoofdrollen. Irene: “Er zit gelukkig meer in de pijplijn, maar ik vind het ook leuk om in Loo op te treden. De mini-concerten in juni werden enthousiast ontvangen en daar borduren we met het concert op 1 augustus op voort. Ik heb tot mijn zestiende in Duiven gewoond. Als zesjarige ben ik begonnen met muziek maken op een keyboard. Daar kwam de piano voor in de plaats en op mijn zestiende ben ik geswitcht naar klassieke zang. Dat heb ik ook gestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium. Eerst in Enschede, later in Zwolle. Sinds ik terug ben uit Londen woon ik weer in Zwolle, maar Duiven zit in mijn hart. Leuk om er soms weer terug te zijn.”

Een kaartje kost 10 euro. Reserveren kan via: info@dewijkern.nl. Vol is vol.

www.irenehoogveld.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden