<p>Marjolein Wilting (links) en Arthur Boone van de SSCW reiken de cheque uit aan Marieke Laverman (tweede van links) en Alies Vermeulen.</p>

Marjolein Wilting (links) en Arthur Boone van de SSCW reiken de cheque uit aan Marieke Laverman (tweede van links) en Alies Vermeulen.

Nu ook Kunstroute in Westervoort

Geen ‘Westervoort in Beweging’ dit jaar in het eerste weekend van september. Maar geen nood, er zijn andere activiteiten, zeker zondag 5 september. Max scheurt die dag bijvoorbeeld over het circuit van Zandvoort. Voor wie die herrie niet hoeft, is er een ander alternatief: de Kunstroute Westervoort.

Kunstroutes of atelierroutes zie je in steeds meer steden, dorpen en gemeenten. Zo heb je komend weekend (24/25 juli) Dareo, de ‘Duivense Atelierroute en Omstreken’. Zeventien kunstenaars uit Duiven, Groessen, Westervoort en Zevenaar gooien hun deuren open voor kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden.

Westervoort kan natuurlijk niet achterblijven. Daarom is de Kunstroute in het leven geroepen. De initiatiefnemers Marieke Laverman en Alies Vermeulen hebben nog zeventien kunstenaars weten te interesseren. Er is een datum (5 september) en een centrale locatie (Huize Vredenburg), en de financiering is rond.

Het tekort van 280 euro op de begroting kon worden gedicht met een bijdrage van de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort (SSCW). Een stichting die werd opgericht rond het honderdjarig bestaan van Zalencentrum Wieleman in 2019. De geldelijke giften die Wieleman kreeg ter gelegenheid van het eeuwfeest vormden het startkapitaal. Marieke Laverman: “Een stichting die niet zo bekend is, maar die er juist is om activiteiten als deze Kunstroute het financiële zetje te geven dat nodig is. Wij zijn heel blij met de bijdrage.”

Marieke Laverman werkte na een studie kunstgeschiedenis jarenlang in de monumentenzorg. Op latere leeftijd volgde ze een schilderopleiding. In 2016 opende ze haar eigen atelier, waarin ze ook schilder- en tekenles geeft. De Kunstroute Westervoort organiseert ze samen met collega-kunstenares Alies Vermeulen. Alies deed een modevakopleiding en legt zich als kunstenares toe op het maken van (kleurrijke) collages van papier. Ze geniet in Westervoort ook enige bekendheid als medeorganisator van ‘Muziek in de Tuin’.

Marieke: “Het leuke is dat heel verschillende Westervoortse kunstenaars en fanatieke creatievelingen aan de Kunstroute meedoen. Niet alleen schilders en beeldhouwers, maar ook mensen die werken met keramiek, glas, textiel en levend materiaal. En we hebben fotografen en filmmakers. Die diversiteit maakt de route bij voorbaat aantrekkelijk.”

De opening is op 5 september aan het eind van de ochtend in Huize Vredenburg. Wie de opening verricht is nog niet bekend. Van alle kunstenaars zal een werk te zien zijn. Daarmee fungeert Huize Vredenburg als startpunt van de Kunstroute. Een aantal deelnemers exposeert thuis of in hun eigen werkplaats of atelier. Anderen maken er een groepsexpositie van. Marieke: “Een groepslocatie is bijvoorbeeld de Werenfriedkerk. Zo zoeken we er nog een paar. Het plan is alle locaties met een speciale vlag te markeren. Hoewel een Kunstroute als deze in Westervoort geen traditie is, verwachten we dat veel mensen die zondag op de fiets stappen om een rondje te maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden