<p>Burgemeester Hieltjes op Het Klokhuis, waar hij een gesprek had met de leerlingenraad.</p>

Burgemeester Hieltjes op Het Klokhuis, waar hij een gesprek had met de leerlingenraad.

(Foto: Rene Nijhuis Fotografie)

‘Kan ik een grasveldje kopen voor mijn paard?’

Burgemeester Huub Hieltjes heeft de afgelopen maanden alle Duivense basisscholen bezocht. Hij kreeg veel vragen van de kinderen. De meest opmerkelijke: “Kan ik een grasveldje van de gemeente kopen om mijn paard te stallen?”

Hieltjes had zichzelf uitgenodigd. Hij wilde zowel de scholen als de kinderen beter leren kennen. Zijn komst werd erg op prijs gesteld. Hieltjes: “De scholen reageerden enthousiast en hadden zich goed voorbereid. Op Het Klokhuis had ik een gesprek met de leerlingenraad. Ik weet nu beter waar kinderen in Duiven mee bezig zijn. Ook heb ik veel andere  onderwijssystemen gezien.”

Door de goede voorbereiding hoefde Hieltjes niet alleen vragen te beantwoorden over huisdieren en zijn lievelingskleur. Kinderen wilden bijvoorbeeld weten wat de burgemeester doet, hoe je burgemeester wordt en of de burgemeester de baas is van de gemeente. 

“Ik heb geantwoord dat de gemeenteraad over heel veel dingen de baas is. Het viel me op dat veel kinderen best weten wat er in de gemeente speelt, zoals dat we willen dat er woningen worden gebouwd. We moeten niet onderschatten hoeveel kinderen meekrijgen. Vaak hebben ze daar ook een mening over.”

Toch zochten de kinderen het qua onderwerpkeuze meestal wat dichter bij hun eigen belevingswereld. Hieltjes: “Een leerlingen wilde weten waarom Duiven geen dierenambulance heeft. Ik heb uitgelegd dat we dat samen doen met Arnhem. Verder heb ik veel creatieve suggesties gehoord voor grasveldjes en speeltuintjes en natuurlijk hoe het schoolplein van hun eigen school beter kan. De leukste vraag kwam van een jongen die wilde weten of hij een grasveldje van de gemeente kan kopen om zijn paard op te stallen.”

Vanzelfsprekend kwam ook corona ter sprake. “Thuisonderwijs is natuurlijk een hele omschakeling geweest, maar kinderen hebben veel veerkracht. Op een gegeven moment was dat de nieuwe werkelijkheid voor hen. Maar nu zijn ze natuurlijk blij dat ze weer samen gewoon naar school kunnen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden