Sociale huur in ‘Residence Eltenstaete’ aan Eltensestraat

Als het aan Comfort Projectontwikkeling ligt, komt er een complex met 24 appartementen in de socialehuursector op de hoek van de Eltensestraat met de Achterstehoek. Het gaat om twaalf eenkamerappartementen en twaalf tweekamerappartementen. De planning is dat de gemeenteraad de benodigde bestemmingsplanwijziging nog dit jaar behandelt.

De appartementen komen op de locatie waar voorheen thuiszorgorganisatie STMG en het Rode Kruis waren gevestigd (tegenover het Candea College). Het pand staat al geruime tijd leeg. Het wordt te zijner tijd gesloopt om plaats te maken voor een gebouw met drie bouwlagen, dat ‘Residence Eltenstaete’ gaat heten.
De appartementen worden dertig tot vijftig vierkante meter groot en zijn allemaal rolstoelvriendelijk. Op de begane grond komen vier tweekamerappartementen. De bewoners krijgen een aantal gezamenlijke voorzieningen, zoals een tuin, een terras en een fietsen- en containerstalling. De architect heeft in het midden een transparant gedeelte getekend voor de lift en het trappenhuis. Dat moet het gebouw minder massaal doen lijken.

Digitale inloopavond
Het plan van Comfort Projectontwikkeling werd ruim een jaar geleden al gepresenteerd, onder andere tijdens een inloopavond begin juli voor omwonenden en andere belangstellenden. De initiatiefnemers hebben de belangrijkste opmerkingen van de deelnemers aan die bijeenkomst in hun plan verwerkt.
Zo komt er een tweede ontsluiting aan de Achterstehoek (naast de bestaande aan de Eltensestraat) en is het ‘dwarsparkeren’ aan de Achterstehoek uit veiligheidsoverwegingen komen te vervallen. Het aantal parkeerplaatsen is niet uitgebreid. Omwonenden maakten zich daarover zorgen, maar volgens Lloyd Veira (mede-eigenaar Comfort) voldoet het plan aan de parkeernormen van de gemeente Duiven.
Een belangrijke wijziging ten opzichte van het eerder gepresenteerde plan is dat het nu allemaal socialehuurappartementen worden. Vorig jaar gold dat nog voor de helft. Comfort mikt op een mix van jongeren, starters en senioren. Alleen jongeren is volgens Veira expliciet niet de bedoeling. Voor de verhuur wordt een makelaar ingeschakeld.

Jaar bouwtijd
Om het complex te kunnen realiseren, moet de bestemming aangepast worden. De ontwerpbestemmingsplanwijziging wordt binnenkort besproken door het college van burgemeester en wethouders en daarna ter inzage gelegd. De gemeenteraad hakt waarschijnlijk nog dit jaar de knoop door. Wanneer met de realisering begonnen wordt, hangt af van eventuele bezwaarprocedures. Comfort verwacht een jaar bouwtijd nodig te hebben.

Andere bouwplannen
Andere bouwplannen in de gemeente Duiven maken ook vorderingen. Woningcorporatie Vivare heeft een bouwer geselecteerd voor de twaalf eengezinswoningen aan de Weidekervel in Duiven-Zuid. Ook hier gaat het om sociale huur. Dat betekent dat de maandhuur maximaal 752 euro (prijspeil 2021) mag bedragen. Anders komt de huurder niet in aanmerking voor huurtoeslag. De planning is dat het project begin 2022 wordt opgeleverd.
In Loo gaat waarschijnlijk deze maand de bouw van start van vier woningen op de locatie van de voormalige kleuterschool. Verder wil Vivare aan de Sint Antoniusstraat vijf woningen realiseren. Hiervoor worden twee woningen gesloopt. Er kunnen er meer teruggebouwd worden door een stuk grond van de gemeente bij het plan te betrekken. Na de zomer besluit het college van B en W over een intentieovereenkomst met Vivare.

Onder de toren
Over het woningbouwplan ‘Onder de toren’ wordt woensdag 15 september een informatiebijeenkomst in zaal Gieling gehouden. Het plan behelst de bouw van 28 woningen, met het zwaartepunt op ‘betaalbaar’ maar ook ruimte voor duurdere woningen.
In het voorjaar van 2022 wordt begonnen met de archeologische opgravingen. Die gaan circa drie maanden duren. Er worden ook amateurarcheologen bij betrokken en er komt een publieksdag. De bouw begint na de zomervakantie van 2022.

Kerkakkers en Scheefkelk
Niet alle plannen lopen van een leien dakje. De bouw van twaalf woningen aan de Kerkakkers in Groessen is bijvoorbeeld onzeker geworden. De eigenaar van de locatie had projectontwikkelaar Van Wanrooij ingeschakeld, maar die is afgehaakt na een onderzoek naar de financiële haalbaarheid. De gemeente gaat in overleg met de eigenaar over hoe nu verder.
In Duiven wil de eigenaar van een pand aan de Scheefkelk, aan de zuidkant van het NS-station, dit voormalige bedrijfsverzamelgebouw transformeren naar een woongebouw met twaalf appartementen van circa 70 tot 85 m2 (middeldure huur of koop).
Het college van B en W heeft laten weten ‘open te staan’ voor dit initiatief, maar een eerste ontwikkelaar voor het plan heeft zich teruggetrokken. De eigenaar beraadt zich nu op het vervolg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden