‘Borstkankerscreening moet tweejaarlijks’

De Duivense gemeenteraad wil dat de screening bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker om de twee jaar blijft plaatsvinden. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil er tijdelijk drie jaar van maken.

De reden daarvoor is personeelstekort, mede als gevolg van de coronacrisis (screeningslaboranten kunnen door de anderhalvemetermaatregel minder borstfoto’s per dag maken, hebben zelf corona of zitten in quarantaine). Door de interval tussen de onderzoeken te verlengen, ontstaat volgens Blokhuis onder andere tijd om extra personeel op te leiden.

Maar vrijwel alle fracties in de Duivense gemeenteraad vinden de maatregel, in navolging van tal van andere gemeenteraden elders in Nederland, “ongewenst en onverantwoord”. Blokhuis wordt via een motie opgeroepen om terug te keren op zijn schreden.

Ook wordt gepleit voor verlaging van de leeftijdsgrens naar 35 jaar. Nu worden vrouwen vanaf 50 jaar voor het onderzoek opgeroepen. Het vroegtijdig ontdekken van borstkanker maakt de kans op succesvolle behandeling groter. De motie wordt op 5 oktober door de gemeenteraad behandeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden