Dringend beroep op Makrobezoekers

Algemeen

De Duivense burgemeester Huub Hieltjes doet een dringend beroep op inwoners van zijn gemeente die over een Makropasje kunnen beschikken om deze groothandel slechts te bezoeken voor essentiële aankopen en dat alleen te doen. Met de Makro is afgesproken dat een pasje weer verplicht is.

De afgelopen maanden kon iedere consument zonder pasje bij de Makro naar binnen. De achterliggende gedachte was dat het ontlasten van de supermarkten. De Makro heeft echter een veel breder assortiment dan de dagelijkse boodschappen, waardoor het aantal bezoekers (met pasje) sinds het begin van de strenge lockdown vorige week snel toenam.

Volgens burgemeester Hieltjes is met de Makro afgesproken dat er streng gecontroleerd wordt aan de deur en dat het aantal bezoekers in de winkel goed in de gaten wordt gehouden. De Makro is zo groot dat het handhaven van de anderhalvemeterregel geen probleem hoeft te zijn.

Het sluiten van bepaalde afdelingen, bijvoorbeeld waar niet-essentiële artikelen worden verkocht, is voor Hieltjes vooralsnog geen optie: “Het is een groothandel voor ondernemers. Bedrijven die mogen doordraaien, moeten er hun inkopen kunnen doen. Maar ik roep iedereen op om alleen voor essentiële zaken naar de Makro te gaan en alleen te winkelen.”

Begin vorige week was er ook even onduidelijkheid over de Hema en de Action. Beide winkels waren even geopend, maar gingen dicht toen de overheid eiste dat hun normale omzet voor minstens 780 procent bestaat uit levensmiddelen, diervoeding of drogisterijartikelen.

Minder vuurwerkoverlast
De strenge lockdown legt extra druk op de handhavingscapaciteit van de politie en de gemeentelijke boa’s. Volgens Hieltjes is er met name bij de politie sprake van een capaciteitstekort. “Dat geldt voor de hele regio. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken, maar het opleiden van nieuwe agenten kost tijd.”

Een meevaller is dat de Duitse overheid de verkoop van vuurwerk gestaakt heeft. “Ik maakte mij wel zorgen over het halen van vuurwerk in Elten en Emmerich, dus ik ben opgelucht dat dat nu niet meer kan.” De vuurwerkoverlast in Duiven lijkt de laatste weken duidelijk minder dan in voorgaande jaren. Er zijn volgens Hieltjes ook geen grote hoeveelheden (illegaal) vuurwerk aangetroffen.

Het aantal meldingen van jongerenoverlast ligt momenteel veel lager dan een paar maanden geleden. Dat is volgens Hieltjes te danken aan het weer (kouder en natter) en aan de inzet van boa’s en politie, maar hij complimenteert ook de jongeren. De speciale activiteiten voor jongeren in de kerstvakantie zijn vanwege de lockdown afgelast. Hieltjes hoopt dat ze in de voorjaars- of meivakantie alsnog kunnen plaatsvinden.

Veel besmettingen
Het aantal geregistreerde besmettingen in de gemeente Duiven blijft erg hoog. Afgelopen week kwamen er 96 bij. Het zijn er nu 923 sinds het begin van de coronacrisis. Voor het eerst in lange tijd is er een ziekenhuisopname bijgekomen (nu 19), het aantal sterfgevallen is stabiel op 8.

Wat betreft het aantal besmettingen spreekt burgemeester van een nieuw dieptepunt. “Het virus grijpt razendsnel om zich heen. Ik hoop dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, hoe moeilijk dat ook is in deze tijd. De impact van dit virus is enorm. Het is echt een ernstige ziekte. Ik heb contact gehad met ziekenhuis Rijnstate, waar de medewerkers al weken op hun tenen lopen. We moeten met elkaar zorgen voor ‘onze helden in de zorg’. Meer besmettingen betekent meer ziekenhuisopnamen. Dat gaat ook ten koste van de reguliere zorg.”

Hieltjes wijst erop dat de coronamaatregelen ook op oudejaarsavond gelden. “Er mogen maximaal twee personen buiten samen zijn, dus ga niet met de hele buurt elkaar op straat een gelukkig nieuwjaar wensen, maar bel of app of stuur een kaartje.”

Westervoort/Zevenaar
Ook in Westervoort (plus 46) en Zevenaar (plus 122) nam het aantal besmettingen toe. Ook noteerden beide gemeenten net als Duiven één extra ziekenhuisopname. Zevenaar heeft bovendien een sterfgeval erbij (nu 62). In Westervoort staat het coronasterftecijfer nog steeds op 6 sterfgevallen.