Een glunderende Martien van Diek met naast zich zijn vrouw Miriam na het in ontvangst nemen van zijn koninklijke onderscheiding.
Een glunderende Martien van Diek met naast zich zijn vrouw Miriam na het in ontvangst nemen van zijn koninklijke onderscheiding.

De twee passies van Martien van Diek

Algemeen

Martien van Diek heeft twee passies: de brandweer en wandelen. Voor beide zet hij zich in als vrijwilliger. Daarvoor werd hij onlangs beloond met een koninklijk lintje. Het verhaal van een doordouwer.

Martien van Diek (56) vindt het heel jammer dat hij het vrijwillige brandweerwerk er na 25 jaar aan heeft moeten geven. Maar ja, hij bleef last houden van zijn rug en fysieke testen vielen hem als gevolg daarvan steeds zwaarder. “De keuze was: of constant pijnstillers slikken of ermee stoppen”, zegt Martien van Diek. “Dus ben ik maar gestopt. Jezelf met pijnstillers voor de gek houden is niks voor mij.”

Hij heeft niet alle banden abrupt doorgesneden, maar blijft betrokken bij de brandweervereniging. Martiens verhaal. “Ik ben ooit begonnen bij de bedrijfsbrandweer van de Enka op de Kleefse Waard. Dat beviel me zo goed dat ik in 1992 bij de vrijwillige brandweer in Duiven ben gegaan. Tot vorig jaar met ontzettend veel plezier. De opwinding op het moment dat die pieper gaat en je alles uit je handen laat vallen om zo snel mogelijk in de kazerne te komen. Ik heb veel meegemaakt in al die jaren. Ook mindere dingen. De keren dat er slachtoffers waren te betreuren. Wat echter overheerst is de herinnering aan de onderlinge kameraadschap. De mentaliteit bij een uitruk: samen de schouders eronder en aanpakken. Prachtig. De humor ook, heel bijzonder. Ik zal het missen, al blijf ik via de brandweervereniging zijdelings betrokken.”

Bij de Liemers Posbankloop blijft het voorlopig wel om Martien van Diek draaien. De grote organisator van vele lange afstandswandelingen. Zijn andere verhaal. “Ik deed mee aan vierdaagsen. Vier keer 50 kilometer, dat ging me vrij gemakkelijk af. Ik heb eens om me heen gekeken en stuitte op de Kennedymars. Een wandeltocht van 80 kilometer die op best veel plaatsen in Nederland werd gehouden. Via een oud-politieman in Velp kwam ik in die tijd in contact met de organisatie van de Posbankloop in Velp, een hardloopwedstrijd. Die mensen voelden er wel voor het programma uit te breiden met langeafstandswandelingen. Zo is het gekomen. Pas sinds twee jaar ben ik los van de Posbanklooporganisatie. Ik heb mijn eigen Stichting Liemers Klumpke opgericht. Die organiseert nu de Liemers Posbankloop. Nog wel Posbankloop in de naam omdat de langste afstand over de Posbank gaat, maar start en finish zijn nu in Duiven, niet meer in Velp. Voor komend jaar heb ik de limiet gesteld op 650 deelnemers verdeeld over vier afstanden. Ik verwacht dat we dat aantal halen, wandelen is populair.”

Het Koninklijke lintje ziet hij als een mooie erkenning voor al zijn inzet, zegt Martien van Diek. Waarna direct de echte vrijwilliger in hem komt bovendrijven. “Ik doe het niet alleen hè! De schijnwerper staat nu op mij, maar bij de brandweer en bij de Liemers Posbankloop doen tientallen vrijwilligers goed werk. Je hebt elkaar altijd nodig, bij alles.”