Tom Lamers en Sierk Buwalda.
Tom Lamers en Sierk Buwalda.

Topkok Tom Lamers presenteert kookboek met Liemerse gerechten

Algemeen

Tom Lamers, geboren en opgegroeid in Loo en tegenwoordig woonachtig in Duiven, is pas 26 jaar. Toch behoort hij al tot de beste koks van Nederland. Onlangs presenteerde hij het boek dat hij schreef met collega Sierk Buwalda: ‘Lekker op z’n Liemers’.

Het was een langgekoesterde wens van Tom Lamers: een eigen kookboek over de Liemers, de regio waar zijn hart ligt. De aantrekkingskracht van de Liemers was voor hem in 2014 de belangrijkste reden om na enkele omzwervingen bij toprestaurants in het land, weer in deze regio te willen werken. Bij De Kromme Dissel haalden ze hem met open armen binnen en Tom streek neer in Duiven.

Daarmee was zijn honger naar een ‘portie Liemers’ niet gestild. Er moest een culinair boek komen over de streek. Tom: “Ik fiets regelmatig door de Liemers en iedere keer was ik er in mijn hoofd mee bezig. Je gaat nadenken over hoe je het kunt realiseren. Het idee is toen ontstaan om mijn collega-kok Sierk Buwalda van De Kromme Dissel erbij te betrekken. Sierk heeft als hobby food-fotografie en heeft al eerder meegewerkt aan het tot stand komen van kookboeken.”

Vanaf mei trokken ze in hun vrije tijd gezamenlijk langs vijftien boerenbedrijven in de Liemers. Om met de mooiste (streek)producten van die telers de heerlijkste gerechten te maken. Soms ook op locatie. Die gerechten, uiteraard met de door Tom Lamers samengestelde recepten erbij, worden in ‘Lekker op z’n Liemers’ beschreven. De foto’s in het boek zijn dus van Sierk Buwalda.

Aan ‘Lekker op z’n Liemers’ werkten ook mee Fredau Buwalda en Guido de Visser. Laatstgenoemde is de uitgever, Fredau Buwalda de eindredacteur. Tom: “Maar goed dat we hem erbij hadden. Sierk en ik kunnen een lekker sausje maken, maar schrijven is toch iets anders.”

‘Lekker op z’n Liemers’ is verkrijgbaar via de (kantoor)boekhandel en internet, en bij de boerenbedrijven in de Liemers die hebben meegewerkt aan de totstandkoming.