Afbeelding

Haastig besluit over vierde supermarkt na ‘signalen’

Algemeen

De Duivense gemeenteraad heeft vrijdagavond in een haastig ingelaste vergadering een ‘voorbereidingsbesluit’ genomen dat de komst van een vierde supermarkt in het centrum zonder toestemming van de gemeente onmogelijk maakt. Volgens centrumplanwethouder Ton Spaargaren waren er ‘signalen’. De vierde supermarkt zou naar verluidt in de door leegstand geteisterde Elshof Passage komen.

Het geldende bestemmingsplan legt zo’n initiatief geen strobreed in de weg. Met een voorbereidingsbesluit kan de gemeente ‘ongewenste’ ontwikkelingen maximaal een jaar tegenhouden en zo tijd winnen om het bestemmingsplan aan te passen. Het besluit van afgelopen vrijdag geldt alleen voor supermarkten. Andere ontwikkelingen kunnen wel gewoon doorgaan.

Het college van burgemeester en wethouders ziet een vierde supermarkt niet zitten. Het is erg tevreden met de huidige verdeling van de supermarkten Lidl, Jumbo en Albert Heijn over het centrum. Volgens wethouder Spaargaren trekken ze alle drie bezoekers naar ‘hun’ gedeelte van het centrum en hebben ze nu ieder voldoende parkeerplaatsen in de buurt. Een vierde supermarkt zou deze structuur verstoren en bijvoorbeeld kunnen leiden tot ‘parkeerdruk’.

Voorbereidingsbesluiten worden nooit vooraf aangekondigd. Anders kunnen marktpartijen nog even snel zaken doen (bijvoorbeeld grond kopen op een plek waar de gemeente wil gaan bouwen). Duiven heeft als voormalige groeikern talloze voorbereidingsbesluiten genomen. Die werden doorgaans gekoppeld aan een gemeenteraadsvergadering die toch al gepland was. De raadsleden werden dan vooraf vertrouwelijk geïnformeerd.

Hoewel wethouder Spaargaren en centrumplanprojectleider Haiko ter Heiden in gesprek met deze krant alle moeite doen om de indruk te wekken dat er vorige week niet zo veel bijzonders aan de hand was – het zou gaan om een langer lopende procedure die alleen nog even moest worden afgerond – spreken de feiten én burgemeester Rik de Lange een andere taal.

Want kennelijk kon niet gewacht worden op de raadsvergadering van 19 december en moest zelfs worden uitgeweken naar de nogal incourante vrijdagavond. Vandaar dat vier raadsleden ontbreken en dat de burgemeester de vergadering begint met de verontschuldiging dat deze “een beetje haastig tot stand is gekomen”. Een “spoedeisende situatie” maakt volgens De Lange echter een besluit op korte termijn noodzakelijk.

Het spoedeisende karakter blijkt veroorzaakt door signalen die het college hebben bereikt. Wat die signalen zijn geweest, is niet duidelijk.