Ron van Maanen (l) en Misha van Merkom in hun loods in Presikhaaf waar ze in hun restauratie-hobby beoefenen.
Ron van Maanen (l) en Misha van Merkom in hun loods in Presikhaaf waar ze in hun restauratie-hobby beoefenen.

Nostalgische zweefmolen bij Dickens-evenement

Algemeen

Net als vorig jaar wordt ‘Dickens in de Liemers’ opgeluisterd met een nostalgische kinderzweefmolen. Een attractie met een uitstraling die past bij het sfeertje van het evenement. Eigenaar van de zweefmolen is een oud-Duivenaar, Ron van Maanen. “Mooi om op zo’n leuk evenement in Duiven te staan.”

Arnhemmer Ron van Maanen (41) is geen kermisondernemer. Zijn zweefmolen leent zich niet voor jongeren die ‘hoog en hard’ willen. De attractie van Ron van Maanen is bij uitstek geschikt voor festivals zoals ‘Dickens in de Liemers’. Klein, vriendelijk, rustig.

Ron van Maanen kocht de molen in 2014 als karkas in België. Anderhalf jaar werkte hij er in zijn vrije tijd aan, maar toen stond er ook iets moois. Na te zijn goedgekeurd door keuringsinstantie TÜV Nederland beleefde de zweefmolen zijn primeur tijdens ‘Dickens in de Liemers’ vorig jaar. Ron: “We kregen leuke reacties en dat snap ik wel. Zeker met de lichtjes aan is het een blikvanger.”

Voor de oud-inwoner van Duiven (’Een groot deel van mijn familie woont er nog steeds’) is het meedoen met zijn zweefmolen aan evenementen een hobby. Zijn geld verdient hij als purser bij de KLM. Ron: “Ik houd van het restaureren van mooie, oude dingen én ik ben een liefhebber van kermissen. In zo’n zweefmolen komt het samen en dan is het leuk als mensen er plezier aan beleven. We hebben op heel wat festivals gestaan dit jaar.”

‘Dickens in de Liemers’ wordt vrijdag, zaterdag en zondag gehouden in het Horsterpark. Het gratis toegankelijke publieksevenement trok vorig jaar 10.000 bezoekers. Een vergelijkbaar aantal wordt dit jaar verwacht. ‘Dickens in de Liemers’ is een nostalgische kerstmarkt met optredens en muziek. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de mensen met een geestelijke beperking die in het theepaviljoen in het Horsterpark werken.