Afbeelding

‘Welkom in wereld van een kneus’

Algemeen

Martine Reesink uit Duiven heeft een erfelijke bindweefselaandoening: HMS/EDS. Bewegen kost haar veel inspanning en zorgt voor zenuwpijn. Daarom brengt ze 20 tot 21 uur per dag liggend door. Na twee gedichtenbundels heeft ze nu de columns die ze schrijft op haar Facebookblog gebundeld in een boekje, getiteld ‘Welkom in de wereld van een kneus’. Wethouder Ineke Knuiman nam vrijdag het eerste exemplaar in ontvangst.

Het is nogal wat als je jezelf als ‘kneus’ neerzet. Natuurlijk doet Martine Reesink dat bewust. Om aandacht te krijgen ‘voor mensen zoals ik’. Zelf voelt ze zich niets minder dan een ander, maar een feit is wel dat ze als gevolg van haar ziekte talloze beperkingen heeft. En, zo weet ze, door de buitenwereld word je dan gezien als ‘kneus’.
Martine: “Mensen zoals ik vallen in deze maatschappij buiten de boot. Je telt gewoon niet mee en loopt ook nog eens tegen allerlei zaken aan. Bureaucratie bijvoorbeeld bij de gemeente en het UWV. Maar ook tegen dingen als schuldgevoel, pijn, vermoeidheid en een voortdurende strijd om hulpmiddelen waar je wel of niet recht op hebt. Ik ben een ervaringsdeskundige op dit gebied en schrijf daarover in mijn columns.”
Sinds ze in februari begon met het schrijven van gemiddeld twee blogs in de week, heeft ze veel positieve reacties gekregen. Van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, maar ook van mensen die wel een normaal leven kunnen leiden.
Martine: “Die reacties bevestigen me in waar ik mee bezig ben. Ik wil een spreekbuis en inspiratiebron zijn voor die honderdduizenden chronisch zieken en beperkten die tegen dezelfde grenzen aanlopen als ik.”
Martine hoopt dat ook landelijke media haar schreeuw om aandacht oppikken. Het liefst zou ze haar verhaal doen bij ‘RTL Late Night’. Martine: “Dat zou dé kans zijn om mijn aandoening op de kaart te zetten. Een aandoening die door artsen vaak niet wordt herkend, waardoor veel lotgenoten geen idee hebben wat ze mankeert.”