'Ik voelde me net een VIP'.
'Ik voelde me net een VIP'. Foto: Alie Engelsman

Zorgkanjers bedankt! Medewerkers in de zorg genieten van groots feest in het Horsterpark

za 9 okt 2021, 08:00 Algemeen

LIEMERS - Op 24 en 25 september was het zover: de feestavonden voor de zorgmedewerkers waar de vrijwilligers van het initiatief Zorgkanjers Bedankt! maandenlang aan hadden gewerkt waren een feit. En wat was het een succes! Op beide avonden heette ladyspeaker Anne Vos zo’n tweehonderd gasten welkom in de feesttent bij het Theepaviljoen op het Horsterpark.

Zorgmedewerkers een mooi en volledig verzorgd feest bezorgen, een avond om zich te ontspannen na zoveel inspanning en werkdruk door het Covid-19 virus. Dat dat was wat de initiatiefnemers André en Sylvia Oudendag voor ogen hadden. Er werd gepland, gebouwd, genaaid, geregeld en geld ingezameld. Inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort werden betrokken via een grote verloting en de Zorgkraam bij het Theepaviljoen in het Horsterpark. Verschillende ludieke acties werden op touw gezet. Zorgmedewerkers werden uitgenodigd om feest te komen vieren. Duco Brongers en Levien Viejou meldden zich in maart spontaan aan om mee te helpen. Levien was samen met Sylvia verantwoordelijk voor de catering op de feestavonden en Duco maakte en beheerde het Plan van Aanpak. Beiden wierven enthousiast sponsoren. “We zijn blij dat zoveel bedrijven, maar ook particulieren het project een warm hart toedroegen en dat er gul gegeven is. Maar liefst € 11.500,- is er opgehaald voor het project. De grote verloting in de gemeenten Duiven en Westervoort heeft er ook flink aan bijgedragen,” aldus Duco.

Stoutste dromen

Hanneke van der Linden werkte als vrijwilligster ook maandenlang mee aan Zorgkanjers Bedankt! “We hebben echt met veel vrijwilligers hard gewerkt, het is zo mooi om zo’n feest neer te zetten. Het geeft zoveel voldoening om al die mensen vanavond zo vrolijk en opgewekt te zien. Je start met iets en je weet eigenlijk niet waar je precies aan begint. Dat is spannend, maar er was al zoveel saamhorigheid en gezelligheid in de periode dat we er aan werkten. Deze avonden maken het helemaal af. Dit overtreft onze stoutste dromen. Het was even onzeker of het allemaal door kon gaan, maar uiteindelijk zat alles mee, zelfs het weer.” Elvira Bronkhorst deed veel coördinatiewerk. Ze begeleidde onder andere de stages van leerlingen van het Candea College (Maatschappelijke Dienst Tijd, Hope XXL, red.) tijdens het project Zorgkanjers Bedankt! “Ik heb de leerlingen echt zien groeien. Ze hebben met zoveel plezier en inzet meegewerkt. Ook op de feestavonden werken ze mee, als fotografen, als afruimhulpen en tappers van heerlijke softijsjes. Sommige leerlingen waren zo enthousiast dat ze me vroegen of ze op de tweede avond ook mee mochten helpen.”

VIP

De zorgkanjers zelf zijn blij om dit feest mee te mogen maken. “Alles is zo perfect georganiseerd. Je voelt je echt een VIP als je binnenkomt, door de champagne en de rode loper, een geweldige ontvangst. En verder de hele aankleding, met al die rode harten, het eten, de drankjes, de muziek, in een woord geweldig.” Het feest brengt ook herinneringen naar boven. De gasten raken makkelijk met elkaar in gesprek, delen verhalen over de gebeurtenissen in het afgelopen anderhalf jaar. Het zijn lotgenoten, collega’s die elkaar veel te vertellen hebben. “Het was echt een zware tijd,” vertelt een van de zorgmedewerkers. “Mensen zijn ernstig ziek geworden en veel zijn er overleden. Omdat ik zelf ook ziek was en corona had, heb ik geen afscheid kunnen nemen van een aantal cliënten die ik soms al jaren kende. Nog moeilijker vond ik het dat familieleden niet bij de zieke ouderen mochten. Dat valt zo moeilijk uit te leggen, vooral aan mensen met dementie. Dat verdriet en de eenzaamheid, dat was iets wat we zo nog niet eerder hadden meegemaakt.” Lang willen de zorgkanjers er niet bij stil staan. “We mogen nu genieten. Dit feest is nou echt wat we zo hard nodig hadden.”

Het trio Paul Mulder, Theo Scholten en Johan Hendriks verzorgde de muziek op de eerste avond. Paul componeerde het ‘Bedank-lied’, speciaal voor Zorgkanjers Bedankt!, waarmee het trio haar optreden opende. Popkoor Repeat trad op met enkele toepasselijk nummers. De tweede avond was er een optreden van drumfanfare St. Remigius en liet de band Eastwood van zich horen. Verschillende horecagelegenheden uit Duiven en Westervoort verzorgden de catering, in de vorm van een proeverij. Zij serveerden de gerechten in de kramen van Dickens in de Liemers. “Het is fijn om dit samen met andere lokale collega’s te kunnen doen. Er is geen sprake van concurrentie, maar wel van elkaar inspireren,” aldus één van de koks. De feestavond op 25 september had natuurlijk nog een bijzonder tintje. De anderhalve meter afstandsmaatregel werd op deze dag opgeheven, op voorwaarde dat de corona-check gedaan werd. Eindelijk was er weer een feest mogelijk, waarbij mensen elkaar vrij konden omhelzen, met elkaar konden dansen en de polonaise konden lopen. “Mooier konden we het niet treffen,” aldus een zorgmedewerker. “Het voelt echt als een afsluiting van een van de moeilijkste periodes in mijn loopbaan. Het wil zeker niet zeggen dat de zorgen voorbij zijn, want de dreiging van het Covid-19 virus is er nog steeds, het griepvirus lijkt op te rukken en we hebben natuurlijk veel uitgestelde operaties in te halen. Maar dit gebaar naar ons, zo’n feestavond, geeft ons weer zoveel energie.”

Alie Engelsman