“Ik wil zo snel mogelijk het eerste elftal van Vitesse halen.”
“Ik wil zo snel mogelijk het eerste elftal van Vitesse halen.” Foto:

Doelman Tom Bramel genomineerd in Liemerse Sportverkiezing: ‘Ik kijk veel naar Thibaut Courtois’

zo 5 dec 2021, 07:00 Algemeen

DUIVEN – Via Groessen en Duiven naar Vitesse en het Nederlands Elftal U 17. De carrière van doelman Tom Lamers (16) gaat als een speer. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de jury van de Liemerse sportverkiezing. Met Meike van Alken en Sterre van den Berg strijdt hij om de titel talent van het jaar 2021.

De jonge doelman te pakken krijgen voor een reactie op de uitverkiezing is puzzelen. Overdag volgt Bramel de Mbo-opleiding verkoper op Rijn IJssel, daarna vliegt hij naar Papendal. Vijf dagen in de week, van maandag tot en met vrijdag, traint hij daar met zijn club Vitesse, op zaterdag volgt het competitieduel. Alleen op zondag is hij voetbal- en Vitesseloos. “Maar ook dan onderneem ik soms nog activiteiten om mij als keeper verder te ontwikkelen”, aldus de Duivenaar, die zijn eerste schreden op de voetbalvelden op sportpark Heggenakkers van Groessen legde. 

Voor de lol

Niet als keeper, maar als speler. “Ik had wel eens voor de lol gekeept, maar besloot toch te gaan voetballen. Toen het plezier in het voetballen afnam, ben ik toch maar gaan keepen.” Niet bij Groessen, maar bij buurman DVV. “Bij Groessen waren alle elftallen al bezet met een keeper, vandaar.” Nog geen jaar staat hij bij Duiven onder de lat als de profclubs al in de rij staan voor de jonge Tom. Hij kan stagelopen bij De Graafschap, maar als Vitesse om de hoek komt kijken is hij verkocht. “Die hadden het qua faciliteiten zoals vervoer beter voor elkaar. En Vitesse is toch een eredivisieclub.”

Neuer en Onana

Inmiddels gaat Tom zijn vijfde jaar in bij Vitesse, waar hij het doel verdedigt in U18. Hij groeide figuurlijk en letterlijk in Arnhem, inmiddels is hij 1,95 meter lang. De talentvolle doelman kijkt daarom graag naar Thibaut Courtois, de huidige doelman van Real Madrid. “Hij is ook zo lang.” Maar ook André Onana en Manuel Neuer behoren tot zijn voorbeelden. “Neuer blijft lang staan en je ziet hem vaak een save met de voeten verrichten.” Zelf betitelt hij zich als een vrij complete doelman. “Ik kan goed meevoetballen, en heb een goede reflex.” Uit het driejarige contract dat hij recent ondertekende spreekt de Arnhemse profclub zijn vertrouwen uit in de jeugdkeeper. Ook bij de KNVB staat hij op de radar. De teller staat inmiddels op vier interlands: twee duels bij U15 en dit jaar twee wedstrijden bij U17, eentje in Polen en de andere in Spanje. Voor nu heeft hij één doel. “Zo snel mogelijk het eerste elftal van Vitesse halen.”