Hamdi Suleyman, Lenie van Goor (Vluchtelingenwerk Oost Gelderland) en Huub Hieltjes nemen een laatste kijkje in de kamers voordat de eerste asielzoekers arriveren
Hamdi Suleyman, Lenie van Goor (Vluchtelingenwerk Oost Gelderland) en Huub Hieltjes nemen een laatste kijkje in de kamers voordat de eerste asielzoekers arriveren

Duiven verwelkomt jonge vluchtelingen

Algemeen

DUIVEN – Afgelopen maandag arriveerden de eerste vijftien jonge vluchtelingen vanuit Ter Apel in Duiven voor ‘bed, brood en bad’ in het voormalige kloostergebouw Regina Pacis aan de Rijksweg 56. In de loop van de week arriveren hier nog eens 35 lotgenoten.

“Ik vond dat wij als gemeente onze verantwoordelijkheid moesten nemen”, blikt burgemeester Huub Hieltjes terug op het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan gemeenten om tijdelijke noodopvang te verzorgen met als doel het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten. In die opvang verbleven afgelopen weken zo’n 750 asielzoekers. Bijna drie keer meer dan wat de opvang aan kan. Asielzoekers moeten zich daar aanmelden en stromen vervolgen door naar andere azc’s, maar door de enorme toestroom kan dat niet.

Huzarenstukje

Nadat het besluit genomen was om de helpende hand te reiken, haalde Duiven haalde vervolgens een huzarenstukje uit om de 50 noodopvangplaatsen te realiseren. Hieltjes, trots: “Normaal gesproken heb je zo’n zestien weken nodig om een locatie in te richten voor noodopvang, wij hebben het in drie weken gered.” Hamdi Suleyman, adjunct manager van het COA, is blij met de voortvarendheid in Duiven. “De kamers, bedden, koelkasten en het sanitair zijn allemaal klaar. Wel moet de recreatieruimte nog worden ingericht, de modems moeten nog worden aangesloten. De jongeren kunnen hier mooi mee helpen.”

Leefgeld

In Duiven worden jongens opgevangen van 15,16 en 17 jaar. Zij komen uit landen als Syrië en Eritrea. Zij verblijven in kamers van vier tot zes personen. De jongens krijgen vijftig euro leefgeld per week en gaan zelf hun eten bereiden in een speciaal daarvoor ingerichte unit op het terrein.
Vanaf januari gaan zij naar de Internationale Schakel Klas (ISK) van Rijn IJssel in Arnhem. Voor de dagbesteding is contact gelegd met verschillende organisaties binnen de gemeente. Zo gaan jongeren onder de vlag van Hope XXL in het kader van van Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) activiteiten ontplooien.
Burgemeester Huub Hieltjes omarmt de behulpzaamheid vanuit zijn gemeente. “Een enkeling vraagt zich op social media af hoe we het in ons hoofd halen om midden in het dorp vijftig asielzoekers te huisvesten. Die kritische noot weegt niet op tegen de positieve reacties.” Veiligheid staat voorop bij de burgervader en het COA. Hamdi Suleyman: “Het gaat om kwetsbare jongeren, pubers in een vreemd land, zonder familie. Ze mogen zich vrij bewegen in Duiven, maar moeten zich wel aan regels houden. Zo moeten ze ’s avonds uiterlijk om negen uur binnen zijn en om tien uur is het bedtijd.” Om alles in goede banen te leiden heeft het COA extra beveiligers aangesteld. ’s Nachts zijn er zelfs drie beveiligers in en rondom het gebouw aanwezig.

De noodopvang in Duiven is bedoeld voor vijf maanden. Daarna worden in het voormalige kloostergebouw dertien appartementen gerealiseerd.