Burgemeester Huub Hieltjes heet de asielzoekers van harte welkom
Burgemeester Huub Hieltjes heet de asielzoekers van harte welkom

Asielzoekers vinden hun plek in Duiven

Algemeen

DUIVEN - De eerste jonge asielzoekers uit Ter Apel zijn vorige week aangekomen in het voormalige kloosterpand Regina Pacis. Burgemeester Huub Hieltjes ontving de mannen die per bus arriveerden. Hij verraste ze met een oer-Hollandse lekkernij: pepernoten. Daarna moesten ze meteen in quarantaine na een positieve coronatest van één van de asielzoekers.

“Deze man hebben we meteen naar een ander locatie gebracht”, vertelt Henk Jan Kamerbeek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “De anderen zijn in het kloosterpand in quarantaine gegaan.”

Afgelopen vrijdag arriveerde de tweede groep van vijftien personen na enkele interne aanpassingen in het gebouw. “Zodat de eerste groep geen contact heeft met de tweede groep”, licht Kamerbeek toe. De resterende twintig asielzoekers arriveren zodra de GGD groen licht geeft. “We willen geen risico lopen”, aldus Kamerbeek.
Tot eind april zullen de asielzoekers van 13 tot en met 17 jaar zullen in het voormalige kloosterpand verblijven. Zij zijn afkomstig uit verschillende landen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat 80 tot 90 procent van hen in aanmerking komt voor een verblijfstatus.“De tijdelijke opvang van maximaal 50 asielzoekers vindt het college passend bij de noodsituatie in Ter Apel”, verklaart Huub Hieltjes.

School

De asielzoekers gaan na de kerstvakantie naar school. In de maand december is er een alternatief programma en kunnen de jonge asielzoekers wennen aan hun tijdelijke verblijf. Ze moeten ook zelf boodschappen doen, koken en tijd besteden aan gesprekken in het kader van hun procedure. Maar er is ook tijd voor ontspanning. Zo krijgen zij in Duiven bijvoorbeeld de gelegenheid om te leren fietsen. Vanwege de nieuwe, strengere coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om kennis te maken met het verenigingsleven in Duiven helaas beperkt.

Toezicht

Op de locatie is dag en nacht toezicht vanuit het ) aanwezig. “Dat is belangrijk. Het gaat om minderjarigen uit een ander land, die hebben zorg nodig”, zegt Henk Jan Kamerbeek van het COA. Op straat bieden straatcoaches extra begeleiding en toezicht.
Het pand aan Rijksweg 56/56a dat in bezit is van de gemeente is de afgelopen weken aangepast, zodat de jongeren er veilig kunnen verblijven. Sommige werkzaamheden zijn door de gemeente opgepakt, zoals het brandveilig maken van het pand. COA heeft gezorgd voor de indeling en inrichting van de ruimte. Omdat er in het gebouw geen keuken is, is er een aparte unit naast het gebouw geplaatst waar de jongeren kunnen koken.

Eind april vertrekken de asielzoekers en in mei start de bouw van 13 appartementen.