Op 30 november lieten buurtgenoten hun zorgen blijken bij het gemeentehuis
Op 30 november lieten buurtgenoten hun zorgen blijken bij het gemeentehuis

Huisvesting arbeidsmigranten op papier

Algemeen

DUIVEN – De gemeente Duiven gaat een beleidsplan maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit beleidskader moet eind oktober 2022 op tafel liggen. 

Door Susan Wiendels

De gemeente heeft zelf geen wettelijke taak op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten, maar voelt wél maatschappelijke verantwoordelijkheid. In de Woonvisie die afgelopen juli door de gemeenteraad is vastgesteld, erkent Duiven dat er een huisvestingsopgave ligt voor deze doelgroep in de orde van grootte van het aantal arbeidsmigranten, dat werkt in de gemeente. Het aantal arbeidsmigranten dat in de gemeente Duiven werkt, wordt geschat op vier- tot vijfhonderd; het aantal dat hier woont op 130. Deze aantallen zijn niet exact. Als arbeidsmigranten korter dan vier maanden in Nederland zijn, hoeven ze zich niet te registreren. Over deze huisvesting vindt ook afstemming in de regio Arnhem-Nijmegen plaats. Het idee achter deze regionale afstemming, dat ook moet leiden tot regionaal afgestemd beleid, is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in het faciliteren van goede huisvesting. Dit om misstanden, die nu vaak het nieuws halen, te kunnen voorkomen.

Visserlaan 1

Eén van de beoogde locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten is Visserlaan 1. Als het aan ondernemer Ted van den Besselaar ligt, worden straks tachtig tot negentig arbeidsmigranten gehuisvest in het voormalige pand van Vivare. Het college van Duiven besloot eerder dit jaar om onder voorwaarden mee te werken aan de realisatie van deze opvanglocatie. Tot verrassing van buurtbewoners en omliggende bedrijven. Zij maken zich ernstige zorgen over eventuele overlast en voelen zich niet gehoord. 

Spelregels

De gemeenteraad organiseerde daarom op 30 november een online thema-avond met inwoners, ondernemers, initiatiefnemer en FNV om een gesprek te voeren naar de behoefte van arbeidsmigranten, te praten over de zorgen die spelen rond de huisvesting en wat van belang is voor een goede huisvesting. Het doel volgens wethouder Johannes Goossen: een idee krijgen welke spelregels er in Duiven moeten komen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Voorafgaand aan deze meeting verzamelden buurtbewoners zich bij het gemeentehuis met een spandoek ‘Wij strijden voor ons woongenot’ om zo aandacht te vragen voor hun zorgen.
De keiharde conclusie van de online meeting: de avond benadrukte het belang om huisvesting van arbeidsmigranten goed te regelen. Voor alle partijen. “Ons college voelt zich verantwoordelijk voor een goede huisvesting van arbeidsmigranten binnen onze gemeente. Arbeidsmigranten zijn belangrijk voor de economie, goede huisvesting en goede afspraken daarover horen daarbij”, bevestigde wethouder Johannes Goossen na afloop. “We sluiten onze ogen nooit voor de zorgen over de nabijheid van een locatie bij een woonwijk. Ons uitgangspunt is een integrale aanpak. Basis zijn de uitgangspunten: huisvesting op basis van kwaliteitseisen, registratie en transparante afspraken over beheer en handhaving met de exploitant, onze handhaving en de omwonenden. We willen dat iedereen erkend wordt in wensen en zorgen: bedrijven, exploitanten, arbeidsmigranten en omwonenden. We gaan voor helderheid en het borgen van afspraken voor iedereen.”

Klankbordgroep

Op dit moment vindt er tussen de initiatiefnemer van de Visserlaan 1 en omwonenden een dialoog plaats in de vorm van een klankbordgroep. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zorgen van omwonenden besproken en wordt er gekeken wat de initiatiefnemer kan doen om deze zorgen weg te nemen.
Na afronding van deze gesprekken met de klankbordgroep zal een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dit is tot op heden nog niet gebeurd.