Elias' aandacht gaat vooral uit naar kinderen met een beperking (Foto: Alie Engelsman)
Elias' aandacht gaat vooral uit naar kinderen met een beperking (Foto: Alie Engelsman)

Tweede kinderburgemeester Elias: ‘Blij dat ik wat kan doen voor de kinderen in de gemeente Duiven’

Algemeen

DUIVEN - Elias Kemperman houdt van voetballen en korfballen en speelt piano. Hij zit in groep 7 van OBS De Toermalijn en mag zich de tweede kinderburgemeester van de gemeente Duiven noemen. 

Door Alie Engelsman

Op 7 december nam hij het stokje over van Lars Evers, toen hij officieel werd geïnstalleerd. Elias vond het spannend, maar ook cool, om de ambtsketen in ontvangst te nemen en in zo’n zaal met volwassenen zijn eerste speech te houden. “Gelukkig had Lars de ambtsketen al opgewarmd.”
Elias was een van de vier kandidaten. Burgemeester Hieltjes: “De andere drie hadden een mooie powerpointpresentatie gemaakt, Elias niet. Maar hij deed het heel goed, helemaal in eigen woorden en zijn ideeën spraken de jury aan.”
Elias was erg blij toen hij hoorde dat hij was gekozen. “Ik had een hele grote glimlach op mijn gezicht,” vertelt hij trots. Hij was zenuwachtig, maar kreeg alle steun van zijn vader terwijl hij op de uitslag wachtte.

Beperking

De nieuwe kinderburgemeester heeft grote plannen voor de kinderen uit gemeente Duiven. Zijn aandacht gaat vooral uit naar kinderen met een beperking. “Deze kinderen moeten gemakkelijk in een speeltuin kunnen spelen. Een vriend van mij kan bijvoorbeeld niet naar de skatebaan, omdat hij een rolstoel heeft die te breed is voor het poortje. Ook wil ik dat er meer leuke activiteiten komen, binnen en buiten school, voor kinderen met weinig geld. En scholen moeten meer aandacht besteden aan het onderwerp pesten.” Elias wil daarnaast dat er meer gedaan wordt aan hangjongeren. “We moeten zorgen dat die zich niet gaan vervelen, want dan gaan ze dingen doen die niet goed zijn, zoals vuurwerk afsteken en jonge kinderen plagen.”

Voedselbank

Elias vindt dat er een voedselbank in Duiven moet komen. “Mensen moeten daarvoor nu nog helemaal naar Arnhem en dat kost ook geld.” Er wordt mooi op ingehaakt als Elias en burgemeester Hieltjes samen ter plekke plannen smeden om kerstpakketten of bloemen te bezorgen bij mensen die dat nodig hebben.
Als kinderburgemeester zal Elias ook aanwezig zijn bij bijeenkomsten zoals de dodenherdenking, de muziek- en vendelhulde op Koningsdag en de intocht van sinterklaas. “En ook wel naar vergaderingen. Ik ga er vast heel veel leren. Ik heb een boek ‘Piraten, dieren, bejaarden’ (Sharon Gesthuizen) van de burgemeester gekregen en daar heb ik toevallig vanmiddag in zitten lezen. Als ik dat uit heb weet ik vast al meer van politiek dan mijn ouders,” grapt hij. Elias heeft zichtbaar veel zin in zijn nieuwe functie.