Levi aan de ringen (Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
Levi aan de ringen (Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Levi Holland (10) uit Groessen turnt op topniveau ‘Als klein jochie zwaaide ik al tussen de banken’

Algemeen

GROESSEN - In de woonkamer van de familie Holland in Groessen staat een zwarte ‘paddenstoel’. Elke keer als Levi Holland daar langs komt doet hij even een turnoefening, een aanvulling op de bijna dagelijkse trainingen die de jonge turner doet. 

Door Alie Engelsman

Deze paddenstoel is een trainingshulpmiddel voor het turnonderdeel ‘voltige’. Daarnaast heeft zijn opa, zijn grote fan, ‘klossen’ gemaakt, zodat hij thuis ook oefeningen kan doen voor de brug. Turnen kent zes onderdelen: vloer, ringen, rekstok, voltige, sprong en de brug. De rekstok is zijn favoriete onderdeel.
Levi neemt zijn sport heel serieus en werd tweede tijdens de Christmas Gym Youth Cup in Luxemburg. Levi is 10 jaar, houdt van voetballen en zwemmen, maar vooral van turnen. Levi: “Bij voetballen speel ik in een team, heb ik vrienden. Dat vind ik ook heel leuk. Turnen is meer een solosport, maar dat doe ik heel graag. Als klein jochie zwaaide ik al tussen de banken. Toen ik klaar was met zwemles vroegen mijn ouders me of ik niet wilde gaan turnen. We zijn gaan kijken en dat leek me wel heel leuk. Ik ben begonnen toen ik zeven jaar was, in Zevenaar.”

Centre for Sports and Education

Het talent van Levi valt op bij de sportvereniging. Marsha van Leuteren, turntrainster Heren A-selectie bij Sportvereniging Margriet in Didam, heeft Levi onder haar hoede genomen. Zij stimuleerde Levi om te gaan trainen op topniveau. Levi traint nu twee ochtenden in de week in Zwolle bij het Centre for Sports and Education (CSE). Vader Tjerk zet zijn zoon op de maandagen om 7 uur aan de snelweg af en Marsha pikt hem dan op om naar Zwolle te rijden. Daar traint Levi een uur of drie, om vervolgens terug te reizen naar Groessen, waar hij op school zit. Op de donderdagen kan Levi meerijden met de vader van een andere jongen, die ook naar de training gaat. “Op die ochtenden mag ik wat later op school beginnen, zo rond kwart over 11.” Daarnaast traint hij op woensdag en vrijdag bij Sportvereniging Margriet in Didam. Vader Tjerk: “De maandag is een lange dag voor Levi. In de ochtend trainen in Zwolle, dan een volle schooldag en ’s avonds gaat hij dan ook nog voetballen. Ook dat wil hij graag blijven doen en dat betekent dat hij op de zaterdag meestal wel een voetbalwedstrijd heeft. In principe heeft hij alleen op de dinsdag en zondag geen sportactiviteit.” De uren die hij op school mist moet Levi wel inhalen. Maar hij leert makkelijk, dus dat is geen enkel probleem voor hem. Ook thuis werkt hij aan school via de app Snappet (een digitaal onderwijsplatform voor basisscholen), onder begeleiding van zijn moeder, die orthopedagoog is. Toch vindt Levi dat hij nog voldoende tijd heeft om te ontspannen en lekker te luieren op de bank of een computerspelletje te doen. Sport is belangrijk, vindt hij, maar het is niet zo dat hij er alles voor opgeeft. Het CSE biedt onderwijs aan jonge topsporters, waarbij het lesschema wordt aangepast aan het trainingsschema. Dat geldt ook voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs, maar Levi gaat de basisschool in ieder geval gewoon in Groessen afmaken. Tjerk: “Hoe dat straks gaat als Levi naar de middelbare school gaat is nog even de vraag. Als hij dan naar Zwolle wil, dan gaan we dat organiseren, maar het moet zijn eigen keuze zijn.”
Levi: “Ik vind het ook wel leuk als ik straks samen met vrienden naar de middelbare school in de buurt kan gaan, dus ik weet nu nog niet wat ik wil gaan doen.”

Epke Zonderland

De grote favoriet van Levi is toch wel Epke Zonderland. “Ik vind het wel jammer dat hij is gestopt. Ik heb hem nog wel op de rekstok aan het werk gezien tijdens de training in Heerenveen, waar ik zelf ook tien weken lang, drie dagen per week heb getraind.” Tjerk: “Dat was wel zwaar qua tijdbelasting. Ik merkte dat Levi zijn enthousiasme begon te verliezen om steeds naar Heerenveen te reizen. Zwolle was toen een mooie tussenoplossing. Levi krijgt daar overigens wel les van de oud-trainer van Epke, Gerard Speerstra.” Gerard Speerstra leidt, samen met Michael Hollander, turners op, die de top kunnen behalen, via de Turnacademie regio Zwolle. Namens deze Turnacademie nam Levi vorige week deel aan de Christmas Gym Youth Cup in Bettembourg in Luxemburg. Hier deden verschillende landen aan mee: Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Het was de eerste keer dat Levi zonder zijn ouders op pad ging. Levi werd tweede in zijn categorie, een hele mooie prestatie. Zijn klasgenootjes waren ook heel verbaasd dat Levi zo goed kon turnen. “Ik stuur ze wel eens filmpjes van het turnen, maar nu reageerden ze echt zo van ‘Wat? Hoe kan hij dat?’” Levi is blij dat hij ook nog tijd heeft om met zijn beste vrienden, Tren Bloemberg, Bram Huijsman en Aaron Huibers af te spreken. “Zij weten dat ik ook druk ben met turnen en ze zijn supertrots op mij.” Of hij ooit naar de Olympische spelen zal gaan weet Levi nog niet. Tjerk: “Hij heeft er wel aandacht voor, maar voor hem geldt vooral het plezier dat hij in het turnen heeft. Hij zou het wel mooi vinden om een keer Nederlands kampioen te worden.”
Daarbij is het wel bijzonder dat Levi maar tien uur per week echt traint, terwijl anderen daar al gauw twintig uur over doen. Het plezier in het trainen is zo belangrijk, vindt Tjerk. “Gelukkig vinden ze dat in Didam en Zwolle ook. Er is geen drill-mentaliteit. Op die manier houden de jongens zo’n strak trainingsschema ook goed vol.”

Zijn opa, zijn grote fan, heeft ‘klossen’ gemaakt, zodat hij thuis ook oefeningen kan doen voor de brug (Foto: Alie Engelsman)