"Het is geweldig als je de glunderende gezichten van de kinderen ziet"
"Het is geweldig als je de glunderende gezichten van de kinderen ziet"

De Roefeldag 2022 is op 2 juli

Algemeen

DUIVEN – Gaf de landelijke stichting recent de pijp aan Maarten en sneuvelen ook lokale Roefelcomités bij bosjes dankzij de coronapandemie, in Duiven blijft de roefelanimo onverminderd groot. De nieuwe voorzitter Rick Mellema kijkt nu al uit naar de 28e editie op 2 juli 2022. 

Door Susan Wiendels

Roefelen, het Vlaamse woord voor snuffelen, in Duiven kunnen ze er wat van. Elk jaar nemen zo’n duizend kinderen in de leeftijd van acht tot en met twaalf jaar een kijkje in de keuken van plaatselijke bedrijven. Dat kan ze later helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding of het maken van een beroepskeuze.
De kinderen worden in groepjes van maximaal zes personen plus begeleider in busjes naar drie verschillende activiteiten gebracht bij één van de circa honderdendertig deelnemende bedrijven en verenigingen. Daar zitten grote ondernemingen bij zoals Ikea, Makro, Loods5 en Intratuin, maar ook pas gestarte bedrijven. “Het is geweldig als je de glunderende gezichten van de kinderen ziet en de verhalen hoort waarmee ze thuiskomen. En als je tijdens de bedrijfsbezoeken hoort dat ze mensen in dienst hebben genomen die als kind bij hen geroefeld hebben, dan kan m’n dag niet meer stuk.”

Voorbereidingstijd

De aftrap van de jaarlijkse Roefeldag is elk jaar bij het gemeentehuis.
Daar hijst de burgemeester de vlag met een jarige deelnemer, waarna de deelnemers in groepjes door circa dertig chauffeurs, allemaal al jarenlang vrijwilligers, op verschillende tijdstippen naar hun Roefelactiviteit worden gebracht. Dat vergt een enorme planning, waar maanden aan voorbereidingstijd aan voorafgaan.
Medio februari valt daarom al de beslissing of de Roefeldag op 2 juli inderdaad door kan gaan. “Bedrijven en scholen benaderen en bezoeken, de communicatie met alle partijen. Dat kan niet lastminute. We hopen dat het de goede kant opgaat met het coronavirus.”

Wachtlijst

Hij verklaart het succes van de Roefeldag in Duiven. “De saamhorigheid, de traditie, de groep bij elkaar houden. Iedereen doet belangeloos mee, het is een hele eer om Roefelchauffeur te worden. Daar is zelfs een wachtlijst voor, het is verslavend”, vertelt hij enthousiast.
De 55-jarige Duivenaar is roostermaker bij ‘t Venster, samen met zoon Ruben eigenaar van een eigen bedrijf in de IT, echtgenoot en sinds kort opa. Daar kon het voorzitterschap van de stichting Roefeldag Duiven nog wel bij.
Mellema nam de hamer over van Gerard van Ham. Eerlijk: “Ik zit de vergaderingen voor, maar verder is er voor mij niet zo heel veel veranderd, ik was al een echte regelneef. Sommige taken die Gerard deed zoals PR hebben andere bestuursleden op zich genomen. We duimen me z’n allen dat Roefeldag 2022 doorgang kan vinden en zo niet, dan zullen we vol goed moed verder gaan voor 2023!”