Wilco Dragt, burgemeester Huub Hieltjes, wethouder Ineke Knuiman en Henk Bril (Foto: Alie Engelsman)
Wilco Dragt, burgemeester Huub Hieltjes, wethouder Ineke Knuiman en Henk Bril (Foto: Alie Engelsman)

Efficiëntie en veiligheid staan voorop bij nieuwe XL-priklocatie in Duiven

Algemeen

DUIVEN - De grootste coronapriklocatie van GGD Gelderland-Midden opende woensdag 22 december de deuren aan de Ratio 6B in Duiven.  Al om half 7 staat er een wachtrij, terwijl de eerste afspraken pas om 7 uur gepland staan. 

“Dat is beslist niet nodig, je bent echt niet eerder aan de beurt. Mensen, kom ook niet een half uur te vroeg naar de afspraak, vijf minuten van tevoren er zijn is vroeg genoeg,” roept Adriënne Spijker, communicatieadviseur van de GGD op. Om 13.00 uur staat er nog steeds een rij buiten te wachten, maar het loopt lekker door. “Geweldig dat er nu zo’n mooie grote locatie in de buurt is,” zegt één van de bezoekers, “Ik ben blij dat ik mijn boosterprik nog zo snel kan halen.”
De priklocatie bij Ratio 6B in Duiven, naast het Van der Valk hotel en schuin tegenover Intratuin, is voorlopig de laatste. Inmiddels zijn er vijf locaties in midden Gelderland. Henk Bril, directeur van GGD Gelderland-Midden: “Er was echt behoefte aan een extra plek in de Liemers. Op deze manier zijn de priklocaties mooi verspreid over het gebied dat loopt van Nijkerk tot Zevenaar.” De XL-locatie telt maar liefst tien priklijnen en is uiterst efficiënt ingericht. Wilco Dragt zette de priklocatie op en richtte deze in. “Elke priklijn heeft zijn eigen administratieloket en drie aparte hokjes. Mensen kunnen zich in een van de hokjes klaar maken voor de prik en in een ander hokje de spuit krijgen. Zo hoeven de mensen die de spuit zetten niet te wachten. Dat scheelt al gauw tien prikken per uur, vooral als het om wat oudere mensen gaat.” Ook de looplijnen zijn duidelijk gemarkeerd met kleuren. Dragt: “Het is op zich een compacte opzet, het deel waar de mensen hun kwartier moeten wachten, geschikt voor ruim honderd mensen, neemt de grootste ruimte in beslag.”
“We moeten hier ruim 5000 prikken per dag kunnen realiseren,” vertelt Bril, “Dat komt neer op zo’n 1250 mensuren per dag en veertig prikken per uur.” Er is veel geschoold personeel aanwezig. Behalve GGD-medewerkers lopen er onder andere artsen, verpleegkundigen, oud-medewerkers en zelfs tientallen militairen van de marine rond. De boostervaccinatie vindt plaats met Moderna. Een enkeling komt nog voor een eerste of tweede vaccinatie met Pfizer. Daarvoor is één priklijn gereserveerd.
Ter gelegenheid van de opening van deze priklocatie was er een werkbezoek georganiseerd voor burgemeester Huub Hieltjes en wethouder Ineke Knuiman. Burgemeester Hieltjes: “We zijn heel dankbaar met zo’n mooie grote locatie hier in Duiven. We zijn ook blij met de medewerking van Intratuin Duiven, die voorlopig hun parkeerplaatsen beschikbaar stelt voor de mensen die zich hier laten vaccineren.”
De XL-locatie zal voorlopig beschikbaar blijven als priklocatie. Bril verwacht dat er elk half jaar gevaccineerd zal worden tegen corona. De locatie is geopend van 7.00 uur tot 21.30 uur. Een vaccinatie halen kan alleen op afspraak.