Afbeelding
Foto:

Bart Maat wint ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021

Algemeen

Freelance ANP-fotograaf Bart Maat heeft met zijn foto van Kajsa Ollongren die het Binnenhof verlaat met de leesbare notitie ‘Omtzigt functie elders’ de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 gewonnen. Hij werd door zowel de jury als het publiek verkozen tot winnaar. De winnende foto werd bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die via een livestream vanuit Beeld en Geluid Den Haag was te volgen. 

De jury, die dit jaar bestond uit Leo Blom (ANP), Dick Möller (de Telegraaf) en fotojournalist Angeliek de Jonge, koos de foto van Bart uit 150 geselecteerde nieuwsfoto’s uit het jaaraanbod van ANP en Hollandse Hoogte.

De bekroonde foto toont verkenner Kajsa Ollongren, die na een positieve coronatest de Stadhouderskamer verliet op 25 maart 2021. Ze hield een stapel documenten in haar handen, waarvan een aantal leesbaar waren op de foto. Op de notitie was onder andere ‘Omtzigt functie elders’ te lezen.

Jurylid Leo Blom: “De   foto is een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde.” De jury koos de foto als winnaar uit vijf genomineerde ANP-foto’s van gezichtsbepalende nieuwsonderwerpen van 2021. De overige nominaties waren voor fotografen Ramon van Flymen, Koen van Weel, Robin van Lonkhuijsen en Remko de Waal.

 Publieksprijs 

Ook het publiek koos voor de foto van Bart Maat. De hele dag, tot aan de bekendmaking op 11 januari, kon er gestemd worden op twaalf kanshebbers, die gedurende het jaar tijdens maandelijkse verkiezingen al de meeste stemmen hebben ontvangen. De foto van Bart kreeg de meeste stemmen van de twaalf (47%) en won daarmee ook de ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs.

 Prijzen 

Bart ontvangt als winnaar van de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Publieksprijs een dubbele geldprijs.

 ANP Nieuwsfoto van het jaar 

ANP reikt dit jaar voor de vierde keer een prijs uit voor de beste nieuwsfoto van het jaar. De prijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de nieuwsfotografie die dagelijks door Nederlandse fotojournalisten wordt gemaakt. De prijs heette voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs.

   Noot voor de redactie: 

De bijgevoegde foto’s zijn beschikbaar ter publicatie in berichtgeving over de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021.

Caption en credit: 25 maart 2021 - Informateur Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve coronatest. Foto: ANP / Bart Maat 11 januari 2022 - Fotograaf Bart Maat wint de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021. Presentator Edouard van Arem (l) en juryvoorzitter Leo Blom staan naast hem. Foto: ANP / Lex van Lieshout Meer foto’s op www.anpfoto.nl


Contactgegevens:

Van: Algemeen Nederlands Persbureau Website: https://www.anp.nl Contactpersoon: Nana van Dijk Telefoon: 070 4141308 Email: fotoprijs@anp.nl


    Geen persberichten meer ontvangen op dit mailadres?