Diane overhandigde een tasje met een gesigneerd boek
Diane overhandigde een tasje met een gesigneerd boek Foto:

Boektour en trailer, promotie in coronatijd

Algemeen

GROESSEN - Op 15 januari zou schrijfster Diane Busink twee boeken presenteren in de kerk in Groessen. Eén van deze boeken, ‘Een quaet vermoeden’, beschrijft namelijk een stukje geschiedenis van Groessen. Helaas kon de boekpresentatie vanwege corona niet plaatsvinden. Diane en haar uitgever Godijn bedachten plan B: een creatieve manier om, ondanks de maatregelen, toch het boek te promoten.

Door Alie Engelsman

Een boek lanceren in coronatijd, hoe doe je dat? Diane: “We hebben nog wel gekeken of we een soort walk through door de kerk konden doen. Bezoekers zouden dan aan de ene kant de kerk in kunnen lopen en een kopje koffie kunnen nemen en om vervolgens langs mijn tafel met boeken te lopen. Maar zo’n evenement moet dan ook met tijdsloten om de anderhalve meter afstand te kunnen handhaven. Daarom hebben we de boekentour bedacht.”
Tijdens deze tour bezocht Diane de gasten die ze anders voor de boekpresentatie uitgenodigd zou hebben thuis op 14, 15 of 16 januari. Ze overhandigde een tasje met een gesigneerd boek. “We willen dat ook op een ludieke wijze doen, netjes op anderhalve meter afstand, tasje aan een lange haak. Daar maken we natuurlijk foto’s van voor social media. Ook een mooie herinnering zodat we later kunnen zien wat we deden in coronatijd.”
Diana vindt het een mooie tegemoetkoming aan de mensen die anders speciaal naar haar boekpresentatie gekomen waren en die ambassadeur voor haar willen zijn. Diane: “Het zijn lezers die geïnteresseerd zijn, het boek graag snel willen lezen en ook hun mening willen geven. De uitgever vindt dat laatste ook belangrijk, dus ik vraag mensen om hun mening of review op de lezerscommunity Hebban te plaatsen. Op die manier krijgt het boek toch publiciteit.”
Zo’n boekentour is uniek. De uitgever heeft het in coronatijd één keer eerder gedaan. Nu de winkels weer open mogen, hoopt Diane nog wel signeermomenten te hebben in boekwinkels in onder andere Zevenaar en Duiven. “Mensen hebben wel voorgesteld om de eigenlijke boekpresentatie uit te stellen, maar de boeken zijn vanaf 15 januari te koop, dus dat zou mosterd na de maaltijd zijn.”
Behalve de boekentour is er een heuse boekentrailer gemaakt, die net als bij een filmtrailer, een korte impressie geeft van het boek ‘Een quaet vermoeden’. De trailer is gemaakt door Kevin Geurts. De wat mystieke sfeer van het Groessense landschap, het visioen over de Tempelier en de bloedrode deur van de kerk in Groessen moeten de aspirant lezer nieuwsgierig maken naar het verhaal. “Kevin is daar heel goed in geslaagd. Het is een professionele trailer geworden. Het zet mensen aan het nadenken, maar het geeft ook niet teveel prijs. We hadden de trailer willen vertonen tijdens de boekpresentatie, maar inmiddels is deze al te zien op verschillende social mediakanalen en de website van de uitgever.”
Diane is blij om, ondanks de coronamaatregelen, haar boeken toch te kunnen promoten. “Het is ook een pleidooi voor de boekhandel en bibliotheken. Je kunt gewoon nog steeds boeken lezen. Dat hangt niet af van zo’n lancering.” De trailer is te zien op https://youtu.be/7sO6uqgjZFE.